LECȚIA DE ISTORIE – 22 august: Moartea Ecaterinei Teodoroiu

LECȚIA DE ISTORIE – 22 august: Moartea Ecaterinei Teodoroiu. La data de 22 august 1917 a murit în luptele de la Mărășești, cea supranumită „Eroina de la Jiu”, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română care și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă.

Ecaterina Teodoroiu pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu şi-a început activitatea în război ca infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, după care a cerut să lupte pe front, remarcându-se în luptele de la Jiu şi Filiaşi, unde a fost rănită la ambele picioare.

Însuși regele Ferdinand I i-a acordat personal la data de 19 martie 1917, distincția „Virtutea militară” şi a fost avansată la gradul de sublocotenent, primind în același timp comanda unui pluton din Regimentul 43 Infanterie.

În fruntea acestui pluton a căzut eroic în seara zilei de 22 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărăşeşti, fiind răpusă de două gloanțe ce au lovit-o în piept.

A fost înmormântată iniţial pe valea Pârâiaşului, în locul numit „Poienele” cu onoruri militare, iar la 9 iunie 1921, cu ocazia serbării centenarului lui Tudor Vladimirescu, rămăşiţele pământeşti ale eroinei au fost reînhumate la Târgu-Jiu, în cadrul unor ample funeralii naţionale.

Sicriul eroinei a fost confecţionat din oţelul unor tunuri capturate de la inamic şi a fost depus într-o criptă betonată din faţa catedralei din Târgu Jiu.

Ulterior, deasupra criptei a fost amplasat un monument din marmură pe care sunt sculptate imagini reprezentând scene din viaţa Ecaterinei Teodoroiu.

SURSA: Facebook/Lectia de istorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.