LECȚIA DE ISTORIE – 13 septembrie: Moartea lui Aurel Vlaicu. La data de 13 septembrie 1913, moare în apropiere de Câmpina, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați, Aurel Vlaicu, inventator și pionier al aviației române și mondiale.

Născut în localitatea Binținți, din județul Hunedoara în noiembrie 1882, Aurel Vlaicu a urmat cursuri tehnice superioare la Viena si Munchen, iar în anul 1908 se va întoarce în țară, unde va începe construcția primului său avion numit „Vlaicu I”.

Avioanele construite de el se deosebeau de cele străine prin forma de săgeata a corpului, dispunerea în față a profundorului și a cârmelor, aripa cu profil variabil, care în zbor lua forma apropiată de cea optimă și prezența a două elice în tandem, care, învârtindu-se în sensuri contrare, își compensau reciproc cuplul de torsiune.

A învățat singur să-și piloteze aparatele, ajungând în scurt timp la o măiestrie care i-a îngăduit să întreacă pe mulți „ași “ ai acrobației aeriene. Astfel, la concursul aviatic de la Aspen de lângă Viena, din iunie 1912 a obținut, cu avionul Vlaicu II, premiul întâi pentru aruncarea la țintă a unui proiectil și premiul al doilea pentru aterizare la punct fix.

De asemenea, Aurel Vlaicu a făcut numeroase zboruri demonstrative în orașe precum București, Blaj, Sibiu, Brașov, Iași, Ploiești, Orăștie, Alba Iulia, iar în anul 1913 a proiectat avionul Vlaicu III, primul avion de construcție metalică din lume, pe care însă, nu a mai apucat să-l construiască, deoarece a murit în timpul unei încercări de a traversa munții Carpați.

Astfel, pe 13 septembrie 1913, Vlaicu a decolat de lângă București, într-un zbor de traversare a munților, dorind să realizeze acest lucru la bordul unui avion de construcție românească. Din păcate, deasupra comunei Bănești de lângă Câmpina, avionul s-a prăbușit, iar Aurel Vlaicu, cel care a efectuat primul zbor de pe teritoriul României cu un aparat mai greu decât aerul, și-a găsit moartea în acest tragic accident. Conform anchetelor ulterioare și pe baza datelor despre starea de sănătate a lui Vlaicu, singura concluzie, care se impune referitoare la tragedia care a îndoliat o țară și un întreg popor, este aceea ca Aurel Vlaicu a suferit un atac de cord în timp ce era în zbor, la manșa avionului.

Sursa: Facebook/Lectia de istorie

Comments

comments