Sâmbătă, 18 noiembrie, la ora 13.00, la Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” Argeş va avea loc lansarea unei lucrări documentare inedite: „Armeni în România”. Autoarea, jurnalista Andreea Tănase, a adunat între coperţile acestuia munca de trei ani, constând în mii de fotografii şi zeci de ore de interviuri despre istoria şi tradiţiile comunităţii armene din România.

Proiectul „€Armeni în România” reprezintă o mărturie a comunității armene din România, așa cum o vedem astăzi. Este o incursiune în tradiția armeană, în istorie și în poveștile oamenilor. Urmărind tema cunoașterii comunității armene din România, prezentă astăzi în număr mic (aproximativ 6.000 de oameni), acest documentar umple spațiul diversității culturale românești prin prezentarea acestei comunități, de multe ori omisă din indexul cultural sau prea puțin cunoscută de către public.

„€Am început să documentez comunitatea armeană din România fiind impresionată de poveștile pe care le-am citit despre Genocidul Armean. Am dorit să vorbesc oamenilor despre lucrurile nevorbite și să le spun poveștile oamenilor de lângă noi, cei pe care îi privim și pe lângă care trecem zilnic. De asemenea, am fost interesată să descopăr istoria și trecutul nostru. După câteva luni de documentare, am înțeles că activitățile comunității armene din România gravitează în jurul bisericii și am decis să îi cunosc pe armeni în timpul momentelor de celebrare.

În timpul călătoriei mele prin țară, am întâlnit descendenți ai vechilor familii armenești care au venit în țara noastră în primele valuri de emigrare. Forțați de regimul comunist să își ascundă identitatea, aceștia nu mai cunosc astăzi limba sau tradițiile, însă sunt dornici să își redescopere rădăcinile. De asemenea, am întâlnit armeni care au luptat pentru păstrarea identității, citind și scriind zilnic în limba armeană, pentru a nu o uita. Am întâlnit armeni care au părăsit România și au ales alte destinații geografice pentru a se împlini profesional și personal, dar care revin în fiecare an pentru a se reuni cu comunitatea și pentru a lua parte la evenimentele care se desfășoară în cadrul acesteia. Am întâlnit armeni care s-au mutat recent în România și care sunt fericiți să trăiască aici și sunt recunoscători pentru ospitalitatea românească. Am întâlnit armeni care visează la România și români care visează la Armenia.

Pentru a realiza acest proiect documentar, am călătorit în 16 orașe din România, în Republica Moldova, Bulgaria și Armenia. Faza de documentare a durat trei ani, din 2007 până în 2010, timp în care am strâns materialul necesar ce consistă în mii de fotografii și zeci de ore de interviuri” spune autoarea.

Biografie

Andreea Tănase este fotojurnalist independent și documentarist, cu o experiență de 15 ani în fotografia de presă. A abordat subiecte diverse, de la știri la reportaje sociale și fotodocumentare, și s-a apropiat de contextul social și cultural din România. A lucrat la ziare de top din România și a colaborat cu reviste și agenții de fotografie de renume, atât din România cât și din străinătate. Fotografiile și articolele sale au apărut în publicații precum National Geographic Romania, Geo Romania, Foreign Policy Romania, British Photo Agency, Intact Images, Mediafax, Ostphoto, Amnesty International Journal, Revista Ararat, Die Welt, Die Tageszeitung sau Die Presse.

Andreea Tănase s-a născut în anul 1976, a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice a Universității Ecologice din București, a urmat cursurile Institutului de Fotografie din New York, SUA, a finalizat cursurile de fotojurnalism organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent din București și a absolvit un Master în Managementul Informației în Combaterea Terorismului la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” din București.

Lucrări publicate:

Album de fotografie documentară „Armenians in Romania. The Stories of the People Close to Us, autor Andreea Tănase, București 2015”.
Album aniversar, „Biserica Armenească din București” coordonator Andreea Tănase, București 2016.

În anul 2016, Andreea Tănase a câștigat marele premiu în cadrul concursului internațional de fotografie A Europe of Diasporas (O Europă a Diasporelor), cu una dintre fotografiile realizate în cadrul proiectului Armeni în România.

Expoziția de fotografie A Europe of Diasporas (O Europă a Diasporelor)a fost prezentată pentru prima dată la începutul lunii mai 2016 în Parlamentul European, la Bruxelles, când a fost desemnat și câștigătorul concursului de fotografie. Fotografiile au fost prezentate apoi în expoziții în Bulgaria, Italia, Spania, Grecia și România. În București, expoziția a putut fi vizitată la Gallery Caffe, în cadrul Conferinței internaționale“廾 Europă a Diasporelor”・organizată la Cercul Militar Național din București și la Spațiul Public European.

Expoziția a cuprins fotografii realizate de 14 artiști din 11 țări europene și a fost finanțată de Comisia Europeană. Juriul a ales pentru această expoziție 20 de lucrări, din care cinci aparțin câștigătoarei concursului de fotografie, Andreea Tănase.

Comments

comments