Lacul Sătic, sufocat de PET-uri și gunoaie. Nesimțirea umană nu are limite!

Lacul Sătic, sufocat de PET-uri și gunoaie. Nesimțirea umană nu are limite! PET-urile care ajung în lacurile de acumulare, aduse de viituri, sunt o problemă care afectează activitatea de gospodărire a apelor.

„Situații precum cea de pe acumularea Sătic, semnalată pe rețelele de socializare și preluată în articole mass-media, sunt întâlnite din ce în ce mai des în activitatea noastră, în ciuda eforturilor nostre de păstra acumulările curate. În cazul de față, lacul de acumulare Sătic, nu se află în administrarea ABA Argeș-Vedea, iar conform Legii Apelor responsabilitatea întreținerii revine administratorului.

Prezența gunoaielor în cursurile de apă și în lacurile de acumulare nu este rezultatul activităților de gospodărire a apelor. Deși în statutul instituției noastre nu este prevăzută în mod expres această atribuție, depunem eforturi constante și susținute pentru curățarea malurilor și albiilor, activități care ne îngreunează și încetinesc munca și care presupun costuri foarte mari” precizează, într-un comunicat oficial, Adminsitrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.

„De Ziua Mondială a Apei, dorindu-ne să sensibilizăm cețenii cu privire la nevoia imperioasă de schimbarea a atitudinii față factorii de mediu, la nivelul tuturor sistemelor de gospodărire a apelor au avut loc acțiuni  de igienizare. Doar în data de 19 martie, cu ajutorul a  40 de salariați ai SGA Argeș au fost colectate 900 de kg de PET-uri. La nivelul tuturor SGA-urilor au fost implicați  240 de salariați, cantitatea de deșeuri colecată fiind de aproximativ  6.000 de kg (majoritatea PET-uri).

Facem apel și la reprezentanții unităților administrativ teritoriale de a supraveghea mai atent ceea ce se întâmplă pe cursurile de apă, având în vedere că prin prevederile Ordonanței nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și  completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002, consiliile locale şi primarii au obligaţia să asigure: prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni; organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor; curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor” au mai explicat responsabilii ABAAV.

Lacul Sătic, la fel ca multe alte amenajări hidroenergetice din țară, se află în administrarea Hidroelectrica. În urma apariției imaginilor respective pe rețelele de socializare, serviciul de inspecție al ABAAV a verificat situația la fața locului și a constatat că administratorii lacului deja începuseră curățarea luciului de apă. Însă, în condițiile în care cetățenii continuă să arunce gunoi și pet-uri în natură, de câte ori plouă, acestea sunt luate de pe versanți și se adună la baraje, unde se crează covoare întregi de mizerie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.