La propunerea Elenei Iagăr, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, Consiliul Județean Argeș a votat, în unanimitate, Hotărârea prin care Secțiile externe de meșteșuguri oferă cursuri gratuite copiilor din Argeș.

În anul școlar precedent, Școala Populară a avut 45 de secții externe, dintre care 17 de mestesuguri: Sculptură în lemn la Berevoești, Corbi, Domnești, Hârtiești, Țițești și Pitești, Împletituri nuiele și Țesut-Cusut la Recea, Confecționat Instrumente Muzicale la Poienarii de Muscel, Olărit, Dogărit și Fierărit la Coșești, Țesut-Cusut și Păpuși tradiționale la Nucșoara, Rociu, Rucăr și Corbeni.

Toate acestea au funcționat în baza unui contract de asociere între Școala de Arte și localitățile respective, pentru care Primăria plătea câte o taxă de 4.500 lei/an.

”€Am propus renunțarea la această taxă deoarece m-am confruntat cu intenția mai multor reprezentanți ai autorităților locale de a transforma secțiile existente în secții de muzică sau arte, cele mai multe solicitări fiind pentru Canto Muzică Populară, Dansuri Populare sau Instrumente. Apreciez și le mulțumesc tuturor consilierilor județeni că au înțeles pericolul dispariției meșteșugurilor tradiționale și au aprobat propunerea Școlii de a încuraja și primăriile, dar și meșterii populari să nu renunțe la aceste activități reprezentative pentru etnozona Argeș – Muscel. Pot să vă spun, de exemplu, că la Coșești avem secție de Fierărit pentru că aici mai există singurul fierar din toată zona Munteniei. Și este meritul domnului primar Nicolae Pană că a stăruit să înființăm a treia secție externă a Școlii la Coșești. Mai aveam acolo Olărit și Dogărit. Acum sperăm să mai înființăm secții noi, precum Solzarii la Arefu sau Sculptură în lemn la Valea Danului”  spune Elena Iagăr, managerul instituției.

Impactul bugetar nu este foarte mare, mai ales că Școala Populară de Arte și Meserii Pitești stă cel mai bine la capitolul venituri proprii dintre instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Argeș. Măsura este binevenită, mai ales că meșterii sunt din ce în ce mai în vârstă, numărul copiilor în mediul rural este în scădere, iar interesul lor pentru practicarea unor meșteșuguri pălește în fața tentațiilor lumii moderne.

Comments

comments