La Paris, lângă Turnul Eiffel, a fost inaugurată „Promenade Marie de Roumanie”. Marţi, 15 octombrie, la 97 de ani de la încoronarea Reginei Maria la Alba Iulia, la
doi paşi de Tour Eiffel a fost inaugurată o promenadă ce îi poartă numele – Promenade Marie de Roumanie. Este un omagiu adus suveranei ce a susţinut România să lupte alături de Franţa în timpul Primului Război Mondial. Cu acest prilej a fost dezvelită placa inaugurală care consfințește atribuirea numelui Reginei Maria acestei străzi, situată într-una dintre cele mai prestigioase arii ale capitalei Franței.

Autoritățile de Stat franceze au fost reprezentate de dna Catherine Vieu-Charier, vice-primar al Orașului Paris, dl René-François Bernard, vice-primar al Arondismentului 7 al orașului Paris, dl Andre Chassaigne, membru al Adunării Naționale a Franței și de diplomați ai Ministerului de Externe francez. Inițiativa de a avea la Paris o stradă cu numele Reginei Maria aparține Ambasadei României în Franța și a fost călduros susținută de dl Andre Chassaigne, șeful Grupului de Prietenie Franța-România din Adunarea Națională, și de dna vice-primar al Parisului, Catherine Vieu-Charier.

Autoritățile române au fost reprezentate de ES dl Luca Niculescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Paris, și de consilierul de Stat Sandra Pralong, care a citit un mesaj din partea președintelui României. La finalul solemnității, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei s-a adresat participanților.

Au luat parte Adrian Cioroianu – ambasadorul român la UNESCO, ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice române din Franța, membri ai comunității românești din Franța. Au fost prezente personalități ale vieții culturale franceze, printre care dl Frederic Mitterrand și dl Stephane Bern.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu a fost cel care a susţinut foarte mult ca acest proiect să devină realitate, într-o zonă foarte turistică a Parisului: pe malul Senei, lângă Turnul Eiffel.

“Anul 2019 este unul simbolic: pentru că sunt 100 de ani de la celebra călătorie a Reginei Maria în România. 15 octombrie 2019 – se împlinesc 97 de ani de la încoronarea Reginei Maria. După cum s-a văzut şi în discursurile de astăzi, Franţa mulţumeşte şi o onorează pe regină prin gestul făcut astăzi. Faptul că o regină atât de simbolică pentru România are numele într-un loc atât de simbolic pentru Franţa, pentru Paris şi pentru lumea întreagă este ceva minunat.

Majestatea Sa Margareta a fost prezentă la inaugurarea acestei alei dedicate străbunicii sale: Regina Maria, mereu modernă şi surprinzătoare a militat întreaga sa viaţă pentru principii care au reprezentat mereu fundamentele Uniunii Europene. Pentru noi, europeni, Regina Maria reprezintă un exemplu de patriotism, de putere şi profesionalism. Regina Maria a avut o personalitate complexă, a fost o femeie fascinantă. Eforturile umanitare şi diplomatice depuse pentru România în timpul primului război mondial iar apoi în timpul Conferinţei de Pace din Paris din 1919, i-au adus recunoştinţa lumii întregi. Este cu atât mai încurajant faptul că Franţa şi în special primăria Parisului îi aduc astăzi un omagiu Mariei de România, exemplul personal, dragostea pe care a avut-o pentru ţara sa şi ataşamentul său faţă de valorile umaniste perene sunt acum recompensate”.

Istoricul Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO remarcă faptul că Franţa mulţumeşte încă o dată României: “As spune că este o mulţumire reciprocă dat fiind faptul că acum 100 de ani aveam nevoie unii de alţii. Si Franţa avea nevoie de România şi invers. Pe de altă parte aş spune că este o potrivire fericită dat fiind faptul că pe 15 octombrie 2019 se împlinesc 97 de ani de când Maria era încoronată la Alba Iulia ca suverană. A fost o regină foarte iubită de români. Alegerea este foarte bine venită. Este un loc prin care zeci de mii de oameni trec pe aici anual. Este lângă Turnul Eiffel, lângă Muzeul Branly, pe Sena. Este o zona frecventată de turişti care admiră Sena de oameni care se grăbesc spre Turnul Eiffel şi cred că atunci când vor da cu ochii de Promenade Marie de Roumanie cred că va fi şi mai important. Este drept că nu apare cuvântul “regină “, ca istoric am fost suprins, dar dat fiind preţuirea pe care francezii o acordă cuvântului “regină” poate că aceasta este explicaţia.

La eveniment a fost prezent şi jurnalistul şi scriitorul francez Stéphane Bern, un pasionat al familiilor regale din Europa şi un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron care l-a însărcinat să se ocupe de salvarea patrimoniului francez.

Stéphane Bern a recunoscut că este un mare fan al reginei Maria: “Regina Maria a României este o figură extraordinară, de altfel toate reginele României au fost incredibile, trebuie să o spunem – de la Regina Elisabeta şi până la Regina Elena a României. Dar, regina Maria era o artistă, în ciuda originilor sale – este nepoata reginei Victoria a Marii Britanii şi a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Ea va încarna marea Românie, a jucat un rol considerabil în timpul primului război mondial şi a făcut posibil ca tânăra Românie să existe pe scena internaţională. Cred că din cauza ei putem iubi România de astăzi, arătând că era o figură europeană. Iată un personaj profund român şi profund european. Pentru mine România a făcut dintodeauna parte din Europa şi cred că Regina Maria a fost un model.

Comments

comments