La mulţi ani, Alexandra/Alexandru! Azi este sărbătorit Sfântul Alexandru, „protectorul omenirii”

Potrivit calendarului ortodox, pe 30 august se sărbătorește Sfântul Alexandru, cel supranumit „protectorul omenirii”, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.

Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.

El este unul dintre marii cuvioși, cinstiți pentru viața si minunile pe care le-a săvârșit. Din pricina vârstei înaintate, Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfântul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru să participe în locul sau la primul Conciliu de la Niceea. Aici Sf. Alexandru a aparat religia și credința împotriva ereziei lui Arie, care susținea că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.

După ce s-a încheiat Sinodul, un înger i-a apărut Patriarhului spunându-i ca cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru slujitorul său. Ajungând Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru, care avea deja aproape 70 de ani a continuat să apere Credința Ortodoxă în fața intrigilor lui Arie și a acoliților săi.

Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.