Președintele Klaus Iohannis a avertizat joi că încetarea stării de urgenţă nu echivalează cu finalul epidemiei. Şeful statului a spus că românii sunt eroii acestui efort naţional care a dus la limitarea răspândirii noului coronavirus, însă dacă situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări, starea de urgenţă ar putea fi decretată din nou.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis: 

„Suntem la finalul a două luni dificile, în care majoritatea a respectat cu strictețe măsurile. Ați stat în case, ați renunțat să vă vedeți familia și prietenii, punând mai presus nu doar sănătatea voastră ci și a celorlalți. Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea virusului. Dumnevoastră, dragi români, sunteți eroii acestui efort!

Măsurile trebuie să continue și în lunile următoare. România a reacționat prompt, deși numărul de îmbolnăviri era mai mic ca în alte state, am intrat în stare de urgență pe 16 martie. Numărul redus de infectări arată că a fost o decizie bună.

De mâine intrăm într-o nouă etapă. Încetarea stării de urgență nu echivalează cu finalul pandemiei. Trebuie să conștientizăm că pericolul e departe de a fi trecut. Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de urgență declară starea de alertă. Nu vor urma 3 zile fără reguli, cum au apărut informații. Intrarea în această stare aduce riscuri noi pentru care care își vor relua activitatea. Distanțare socială, munca de acasă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale. Fără aceste măsuri și fără responsabilitatea fiecăruia lucrurile pot degenera”

Dacă situația se va înrăutăți și vor apărea multe cazuri noi, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. Să nu compromitem ce am realizat până acum cu mari sacrificii”.

Comments

comments