Jurnalistul Ovidiu Ohanesian, invitatul Centrului Cultural Pitești la dezbaterea „Cultura Cunoașterii”. Sala Ars Nova a Centrului Cultural a găzduit, miercuri după amiază, dezbaterea cu tema „Cultura Cunoașterii”, în cadrul proiectului cultural-educativ  „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber. Acesta l-a avut ca invitat pe binecunoscutul jurnalist Ovidiu Ohanesian. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

Jurnalist de investigații, Ovidiu Ohanesian este membru fondator al Clubului Româno-Arab de Cultură și Presă. Într-o împrejurare nefericită, în luna martie a  anului 2005, a fost răpit în Irak, împreună cu alți doi jurnaliști. Miza răpirii jurnaliștilor români era retragerea celor 860 de militari români aflați în Iraq. Chiar dacă cererea răpitorilor nu a fost îndeplinită, cei trei au fost eliberați în luna mai. În ciuda încercărilor prin care a trecut, jurnalistul rămâne un fervent susținător al lumii arabe și al culturii ei, aducând argumente pro și contra în acest sens în diversele interviuri acordate de-a lungul timpului.

A scris mai multe cărți pe această temă; menționăm cartea, în două volume, <Afacerea răpirea din Iraq>, în care încearcă să explice și să analizeze această răpire suspectă. Opinia publică a stat cu sufletul la gură în așteptarea deznodământului, iar după eliberare s-a împărțit în două tabere, fiecare tabără având argumentele proprii.

Însă nimeni nu poate spune mai bine povestea răpirii decât însuși protagonistul. Povestea, așa cum a fost ea și felul în care s-a schimbat viața jurnalistului Ovidiu Ohanesian după eliberare a fost dezbătută în cadrul conferinței. Cum s-a întâmplat, ce stări, ce emoții, ce trăiri a avut în timpul detenției, cum privea jurnalistul lumea arabă înainte de răpire și felul în care s-a schimbat optica sa după eliberare.

Un eveniment deosebit de reușit, atât prin calitatea invitaților și a subiectului, cât și prin cea a organizării de către Centrul Cultural Pitești.

 

Comments

comments