Judecătoarea Corina Corbu, noul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Candidatura sa a fost validată de CSM. Judecătoarea Corina Corbu, singurul magistrat care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a susținut joi interviul în faţa membrilor Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Magistrații au validat-o pentru această funcție.

Corina Corbu își va prelua funcția în septembrie, când se încheie mandatul actualei șefe a ÎCCJ, Cristina Tarcea.

Aceasta a declarat, în interviul de la CSM, că au existat dificultăți în comunicarea Instanței Supreme cu celelalte instanțe de judecată, dar și cu anumite instituții, ceea ce a imprimat un grad de lentoare.

“Au existat anumite dificultăți, spun eu, în comunicarea Înaltei Curți atât în interiorul instanței, cât și în exterior. Au fost sesizate și anumite dificultăți și în colaborarea Înaltei Curți atât cu instanțele de judecată și, uneori, și cu anumite instituții. Toate aceste aspecte, în opinia mea, au imprimat un anumit grad de lentoare procesului de modernizare al Instanței Supreme, însă am considerat că acest lucru se datorează într-un fel sau altul și nu aș personaliza, pur și simplu așa a fost conjunctura, acestea au fost provocările, astea sunt rezultatele”, a declarat Corina Corbu.

Corina Corbu are experiență la ÎCCJ, fiind, în prezent, președinte al secției de Contencios. E fost şi cealaltă parte a baricadei, având probleme cu justiția. În iulie 2014, ea a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul judecătoarei Gabriela Bârsan, soţia fostului judecător de la CEDO, Corneliu Bârsan. Toţi inculpaţii din dosarul respectiv, inclusiv Corina Corbu, au fost însă achitaţi definitiv.

Corina Corbu nu are tocmai o relație strălucită nici cu fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Astfel, în martie 2019 un complet de cinci judecători a decis că Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară când şi-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tiţian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava şi Iaşi. Doi magistraţi din complet, Corina Corbu şi Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acţiunii disciplinare şi sancţionării lui Kovesi cu avertisment.

Comments

comments