John Bell, imunolog la Oxford:  “Avem şansa să ne întoarcem la normalitate de Paşti, în 2021“

0
365
February 2, 2020, Sorocaba, Brazil: SOROCABA, SP - 02.02.2020: BUSCA PELA VACINA CONTRA CORONAVIRUS - Photo illustrates the vaccine against Coronavirus. Scientists from several countries are working to create a vaccine and prevent a global epidemic. (Credit Image: © Cadu Rolim/Fotoarena via ZUMA Press)

John Bell, imunolog la Oxford:  “Avem şansa să ne întoarcem la normalitate de Paşti, în 2021“. Imunologul John Bell, reputat specialist de la Departamentul de Ştiinţe Medicale al Universităţii Oxford, consideră că, dacă vor fi suficiente vaccinări în primele lui din 2021, lucrurile vor începe, din primăvară, să arate ca înainte de pandemia de COVID. “Cu 2-3 vaccinuri pe piaţă, avem şansa să ne întoarcem la normalitate de Paşti, în 2021” este de părere acesta.

Profesorul Bell crede că 2021 va debuta cu 2-3 vaccinuri, pregătite pentru distribuţie. Pentru ca lucrurile să arate „la fel ca înainte” în primăvara anului viitor este necesar ca un număr suficient de oameni să fie vaccinaţi până atunci.

NHS, sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie, a fost deja avertizat de factorii de decizie politică să fie pregătit pentru o campanie e vaccinare începând din luna decembrie a anului curent.

În lume sunt, în prezent, în lucru peste 180 de formule de vaccin însă doar 42 sunt testate pe oameni iar 20 au ajuns într-o fază avansată de testare.

Cele mai bine plasate pentru a intra în curând în uz sunt produsele Pfizer – BioNTech, AstraZeneca – Oxford şi Moderna.

Pfizer a dat recent publicităţii rezultate promiţătoare, care indică o eficienţă de peste 90% a vaccinului său. Compania a lucrat cu peste 43 de mii de voluntari cărora li s-au administrat fie două doze de vaccin, fie aşa-numitul placebo – o substanţă cu aspect similar, dar fără niciun efect farmaceutic.

După ce vaccinurile vor intra pe piaţă, 40% din populaţia Uniunii Europene ar urma să fie vaccinată rapid. Uniunea Europeană a anunţat că a semnat un contract pentru 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dezvoltat de Pfizer şi de BioNTech.

Primii care vor primi vaccinul vor fi medicii şi asistenţii din sistemul sanitar, lucrătorii în siguranţă publică şi transporturi şi persoanele vârstnice din grupele de risc. Ar fi vorba despre aproximativ 200 de milioane de persoane.

Pe lângă dificultăţile logistice şi legale implicate de un astfel de proiect uriaş de vaccinare, autorităţile vor trebui să combată şi scepticismul unei părţi din populaţie faţă de vaccin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here