ITM Argeș anunță măsuri de limitare în incinta centrelor comerciale

0
408

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș face următoarele precizări referitoare la măsurile de limitare în incinta centrelor comerciale:

”Legea 55/2020 cu modificările și completările ulterioare, instituie, pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii și combaterii pandemiei de COVIT 19, o serie de măsuri temporare. Astfel, în domeniul economic, una dintre măsurile pentru diminuarea impactului de risc constă în limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici (art.5 alin. (3) lit. f) din Legea 55/2020 cu modificările și completările ulterioare).

Potrivit art. 6 pct. 7 din anexa 3 a H.G. 1183/2021, ”activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale, definite potrivit art. 4 lit. o) şi q) din O.G. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respective persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 (…)”.

Prin excepție de la regula menționată, pct.8 prevede că, pentru serviciile publice comunitare care funcționează în centrele și parcurile comerciale, accesul este permis și persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care fac dovada delasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.

Totodată, pct 9 al aceluiași articol instituie obligația în sarcina operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare ca activitatea cu publicul să fie permisă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare respective persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.

Respectarea aplicării măsurii mai sus menționate se urmărește de către M.M.P.S. și M.A.I. (art. 15 pct. 13 din Anexa 3 a H.G. 1183/2021).

”În acest context, I.T.M. Arge a efectuat o serie de actiuni de verificare la retailerii de pe raza Județului Argeș în cadrul cărora a recomandat luarea tuturor măsurilor în vederea respectării dispozițiilor legale în materie. Aceste acțiuni de verificare sunt în continuă derulare în vederea respectării dispozițiilor legale în materie”, transmite inspectorul șef al ITM Argeș, Ion Samoilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here