Piero Francisci, cel care s-a ocupat de fabricarea părţii metalice la Pasajul Basarab din Bucureşti, şi-a vândut firma şi s-a apucat de agricultură. Italianul cultivă cereale pe 2.000 de hectare şi creşte peste 10.000 de porci pe an într-o fermă de la Ştefăneşti. Italianul Piero Francisci a înfiinţat prima firmă în România în anul 1993, grupul „Coifer Impex SRL”, cu activităţi în construcţii, arhitectură şi producţie de structuri metalice. În 2006, firma deţinută de italian s-a ocupat de una dintre cele mai mari lucrări din România, construcţia Pasajului Basarab, structura metalică fiind executată şi montată de compania acestuia. Lucrările la Pasajul Basarab au fost finalizate în vara lui 2011, când podul a fost deschis circulaţiei autovehiculelor şi tramvaielor. După construcţia Pasajului Basarab s-a instalat şi criza economică în România, iar cifra de afaceri a firmei deţinute de italian a înregistrat scăderi semnificative. Aşa că, Francisci a vândut compania de construcţii metalice şi a început investiţia în agricultură, cu firma „Iragri Ital Group”, în prezent fiind unul dintre cei mai activi şi vizibili investitori străini din agricultura românească.
„Eu sunt inginer şi sunt foarte mândru de ce am realizat la Pasajul Basarab. E o lucrare de excepţie. Criza însă m-a făcut să îmi regândesc strategia de investiţii. Împreună cu asociaţii mei am vândut compania de construcţii metalice unei multinaţionale. Am considerat că este mai bine să mă orientez către agricultură. Nu îmi pare rău, dar am albit. E păcat că politicienii nu sprijină acest sector strategic”, spune Piero Francisci.

 

„Reţeta succesului este o agricultură comercială, de performanţă. Restul, pur şi simplu, este o susţinere a unor persoane care nu au altă şansă“

În prezent firma „Iragri”, al cărui preşedinte este Francisci, deţine 2.000 de hectare de pământ, din care 400 cumpărate în Teleorman şi 1.600 – luate în arendă în diferite localităţi. Producţia de cereale obţinută o foloseşte, în mare parte, pentru hrana celor peste 10.000 de porci pe care italianul îi creşte, în mai multe serii, în ferma din Goleşti, oraşul Ştefăneşti. „Ca în orice afacere, sunt şi pierderi. Pentru că funcţionăm după principiul  «nimic nu se pierde, totul se transformă… în beneficiu», grâul furajer pe care îl obţinem îl folosim pentru hrana celor 3.000 de porci, pe serie, de la ferma zootehnică din Ştefăneşti“, declară italianul.
Cât despre ferma din Goleşti, aceasta a fost cumpărată de la doi argeşeni, fiind prima crescătorie de porci din Argeş, construită cu fonduri PHARE. Practic, Piero Francisci cumpără purcei de rasă, pe care îi creşte până la greutatea optimă de sacrificare.
Deşi era specialist în construcţii metalice, Piero Francisci, preşedintele „Iragri”, a devenit foarte cunoscut şi în rândul fermierilor, mai ales prin poziţiile sale tranşante faţă de politica agricolă din România, declarând recent, în cadrul unei conferinţe susţinute în Alexandria, că susţinerea agriculturii de subzistenţă şi în perioada 2014 – 2020 va deturna din bugetele fermierilor profesionişti suma de 6,9 miliarde de euro. Banii sunt, în fapt, acea mie de euro care este acordată anual, în perioada 2014 – 2020, celor aproximativ un milion de mici agricultori din gospodăriile individuale ale României, bani care, spune italianul, „îi vom redirecţiona către sărăcie şi băutură”. „Cu cât mai multe persoane muncesc în agricultură, cu atât mai mult ţara asta sărăceşte. (…) Reţeta succesului este o agricultură comercială, de performanţă. Restul, pur şi simplu, este o susţinere a unor persoane care nu au altă şansă. Aceasta este o agricultură de subzistenţă“, a mai spus Francisci.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI