Potrivit  Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a O.N.U, a doua zi de marţi din luna octombrie este desemnată „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.

În acest an, activităţile organizate de ISU Argeş dedicate acestei zile se vor desfăşura marți, 13 octombrie și coincid cu cele pentru “Ziua Informării Preventive” (fiecare zi de marți 13 din an). Aceasta din urmă, desfășurată sub sloganul „Preveniţi ghinionul” și având ca logo pisica neagră, urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
 
Cu ocazia acestor zile, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş s-au desfăşurat şi se vor organiza o serie de activităţi cu tematică specifică privind popularizarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă, după cum urmează:
a) S-au desfăşurat o serie de activităţi de popularizare a acestui eveniment în instituţii de învăţământ din judeţul Argeş, în scopul realizării unui comportament preventiv în rândul copiilor şi tinerilor prin realizarea unor exerciţii de alarmare – evacuare în caz de situaţii de urgenţă şi prezentarea unor lecţii cu caracter informativ –・educativ;
b) Organizarea, în data de 13.10.2015, începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului din municipiul Piteşti, strada Traian, nr. 26, a „Zilei Porţilor Deschise” activitate în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei privind riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportare în momentul producerii acestora, precum şi prezentarea mijloacelor de intervenţie şi modul de utilizare a acestora.

Tot în acest context, în perioada 8 – 12 octombrie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a promovat un concurs pe reţeaua de socializare Facebook, iar cele mai reuşite imagini vor fi premiate cu unul dintre cele 15 stingătoare de incendiu oferite drept premii de către E.ON România, în cadrul parteneriatului “・Împreună pentru Siguranță”・ Mai multe detalii legate de acest concurs pot fi obţinute accesând https://goo.gl/P79B4r.

Info background:

Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele însemnate, acestea produc şi aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat – 34%, instalaţii electrice defecte sau improvizate – 22%,  mijloacele de încălzire – 17% şi fumatul şi focul deschis -13% .
IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă” ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.
În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi  „R.I.S.C. – Siguranţa nu este un joc de noroc!”
Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.
Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Comments

comments