04.03.1977 Cutremurul care a devastat Bucureștiul. Într-o seară liniştită de început de primăvară, 4 martie 1977, ora 21, 22 de minute și 22 de secunde, acum 44 de ani în urmă, un cutremur de 56 de secunde a provocat haos în București și a zguduit și împrejurimile municipiului.

Având în vedere faptul că, efectele cutremurului au marcat istoria țării noastre, fiind vorba de pierderi de vieți omenești și pagube materiale însemnate, ISU ARGEȘ vă recomandă să respectați câteva reguli esențiale de comportare în caz de cutremur:

Păstrați-vă calmul și liniștiți persoanele din jur. Protejați copiii, bătrânii și femeile.
Preveniți tendințele de a părăsi locuința, nu fugiți pe scări, acestea se pot dărâma și astfel, vă puneți în pericol.
Protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, birou sau masă suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor lămpi, obiecte, piese de mobilier suprapuse sau a altor obiecte ce vă pot răni.
Dacă vă aflați în apropierea unei clădiri – rămâneți departe de aceasta, feriți-vă de bucăți de tencuială, cărămizi, coșuri, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.
Dacă sunteți la serviciu aplicați imediat procedura de protecție specifică locului dumneavoastră de muncă.
Și totodată, comportarea după producerea unui cutremur:
Nu părăsiţi imediat spaţiul, camera, apartamentul, clădirea în care v-a surprins seismul. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii.
Ajutaţii pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii, să se degajeze. Nu mişcaţi răniţii grav – dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze – până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.
Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor, asigurându-le îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare sezonului în care s-a declanşat seismul, în vederea unei eventuale evacuări din locuinţă sau clădire pentru o perioadă anume, de la câteva ore la câteva zile.
Nu utilizaţi telefonul decât pentru apeluri la salvare, pompieri sau de către organismul cu însărcinări oficiale în privinţa intervenţiei post-dezastru, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.
Verificaţi preliminar starea instalaţiilor electrice, gaze, apă, canal, verificaţi vizual starea construcţiei în interior. În cazul constatării de avarii, închideţi alimentarea locală sau generală şi anunţaţi unitatea pentru intervenţie. Nu folosiţi foc deschis.
Părăsiţi clădirea cu calm, fără a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire spre a nu vă expune la pericole.
Pentru orice eventualitate, preveniţi rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din clădire utilizând o cască de protecţie sau în lipsa acesteia un scaun/taburet ori alt obiect protector: geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.
Dacă la ieşire întâlniţi uşi blocate, acţionaţi fără panică pentru deblocare. Dacă nu reuşiţi, iar acestea au vitraj, procedaţi cu calm la spargerea geamului şi curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, liniştiţi-le, mai întâi, după care solicitaţi sprijin persoanelor autorizate.
La evacuare daţi prioritate celor răniţi sau copiilor, bătrânilor, femeilor şi ascultaţi întocmai recomandările salvatorilor.
Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util să aveţi cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aţi fi surprinşi sub nişte dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră, incintă, ascensor etc. blocate, prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze.

Comments

comments