În Primul Război Mondial, Ion Cantacuzino, în calitate de conducător al serviciilor sanitare militare şi civile a luat măsurile de combatere a marii epidemii de tifos exantematic, cunoscut şi ca tifosul de război. Epidemia de tifos a ucis, în România în timpul războiului, nu mai puţin de 300.000 de oameni, mai mult decât 10 mari bătălii până la începerea campaniei de vaccinare.

Medic, microbiolog şi fondator al şcolii române de imunologie şi patologie experimentală, Ion Cantacuzino, a produs între anii 1910-1913, primele două vaccinuri, tifoidic şi holeric.

În cursul Războaielor Balcanice, echipa profesorului Cantacuzino a furnizat vacinul holeric necesar prevenirii bolii în rândul armatei şi opririi extinderii epidemiei la nord de Dunăre. Aceasta a fost şi prima vaccinare în plin focar epidemic recunoscută internaţional sub titulatura de „marea experienţă românească”.

În perioada 1916-1920, a început prepararea serului antidifteric şi ulterior a serurilor antimeningococic şi antigangrenos, iar campania din Primul Război Mondial desfasurată la Iaşi şi la Odessa a fost o probă de profesionalism desăvârşit.

Comments

comments