Iohannis a contestat la CCR Codul administrativ. Șeful statului nu este de acord cu pensiile speciale ale aleșilor locali

1,342 views

Președintele Iohannis a contestat la CCR Codul administrativ. Șeful statului nu este de acord cu pensiile speciale ale aleșilor locali. Codul a fost deja contestat la CCR de parlamentarii USR, alături de parlamentari ai PNL, PMP şi neafiliaţi.

”Prin modul în care a fost adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate încalcă prevederile art. 61 alin. (2), art. 66 alin. (2) şi (3), ale art. 75 alin. (1), (2) şi alin. (4) coroborate cu cele ale art.73 alin. (3), precum şi cu cele ale art. 147 alin. (4) din Constituţie. Totodată, prin conţinutul normativ, legea contravine normelor şi principiilor constituţionale”, precizează şeful statului în sesizarea transmisă CCR.

La începutul lunii iulie, proiectul Codului administrativ a fost supus dezbaterii şi votului în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, fiind adoptat.

Prin această lege, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene primesc pensii speciale. Mai mult, aleşii locali vor putea avea în paralel propriile afaceri.

O altă prevedere controversată a fost legată de faptul că, în localităţile în care minorităţile reprezintă cel puţin 20% din totalul populaţiei, în toate instituţiile şi în primăriile trebuie să se vorbească şi limba lor.

Comments

comments