Începând cu 1 iunie, pachetul minimal de servicii medicale de care vor beneficia pacienţii neasiguraţi în sistemul de sănătate, dar şi pachetul de servicii de bază, pentru cei asiguraţi, vor avea un alt conţinut. Prevenţia este principalul obiectiv al acestor noi reglementări, din care fac parte şi decontarea unei riscograme, în cazul pacienţilor cu risc din cauza antecedentelor de boală familiale, dar şi introducerea serviciilor stomatologice în serviciile acoperite de asigurarea de sănătate. Astfel, potrivit noilor reglementări, persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani care nu suferă de nicio boală, se pot prezenta la medicul de familie o dată la trei ani pentru un control de rutină, iar după vârsta de 40 de ani vizitele la medicul de familie se pot face o dată pe an. „Asta nu înseamnă că în al doilea an nu ne mai putem duce la medic! Ne putem prezenta la medicul de familie pentru orice afecţiune acută, oricând, dar şi în fiecare an pentru analize. Riscograma se face doar din trei în trei ani, pentru persoanele fără simptome. Dacă însă se descoperă anumite riscuri sau e ceva în neregulă, aceasta se va relua anual. În plus, apare planul de monitorizare pentru cei cu risc. Din păcate, aceste controale nu sunt încă obligatorii, sub riscul anulării asigurării de sănătate, ceea ce ar fi ideal!“, spune Cristina Stocheci, preşedinta CAS Argeş.

Analize mai multe pentru gravide

Noul pachet minimal cuprinde mai multe analize pentru gravide, fiind introduse în plus faţă de testarea HIV şi testarea pentru hepatită B şi C. Tot în pachetul minimal e cuprinsă şi asistenţa stomatologică de urgenţă pentru pacienţii neasiguraţi. În pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi. La asistenţa medicală ambulatorie de specialitate a fost  mărită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital.

Mai puţine internări în spital

Astfel, pentru scăderea numărului de internări, au fost precizate exact afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi:   afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA, care necesită monitorizarea bolnavilor. A fost revizuită şi lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron. Tot aici se regăsesc cuprinse, la capitolul servicii stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.

Homeopatia şi fitoterapia nu vor mai fi decontate

Nu se vor mai deconta însă homeopatia şi fitoterapia, care ar putea fi însă acoperite de asigurărilor private. Ţinând cont că toate aceste modificări sunt aplicabile de la 1 iunie, toţi reprezentanţii Casei de Asigurări din teritoriu vor trebui să semneze contracte-cadru cu medicii de familie şi furnizorii de servicii medicale. Săptămâna aceasta, luni şi marţi, aceştia au fost chemaţi la instructaj pentru a detalia toate noile prevederi.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI