Instalație de tratare a levigatului unică în Europa, la Depozitul Ecologic de la Albota

0
20

Pentru a răspunde solicitărilor celor interesați și a lămuri multe dintre curiozitățile cetățenilor județului și a reprezentanților presei locale, A.D.I. SERVSAL ARGEȘ și  GIREXIM UNIVERSAL S.A., operatorul delegat, au deschis pentru o zi porțile Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Albota-Pitești.

Aici ajung, anual, peste 134.000  tone de deșeuri, din întreg județul! O parte, circa 20.000 de tone, este salvată și trimisă către reciclare, iar o altă parte, peste 10.640 de tone, este valorificată energetic. De asemenea, circa 13.640 de  tone de deșeuri vegetale sunt transformate în compost în platforma de tratare şi stabilizare biologică, și apoi redate agriculturii.

Argeșul, model de bună practică în ce privește geștionarea deșeurilor

În cadrul evenimentului au fost prezentate instalaţiile și dotările realizate la CMID de-a lungul celor peste 8 ani de la începerea proiectului de management integrat al deșeurilor în județ.

Așa cum a subliniat și președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, Argeșul este primul județ din țară ce a reușit să ducă la bun sfârșit un astfel de proiect, folosind fonduri europene și un împrumut de la BERD ce a fost deja achitat, fără nici un fel de penalizare! Mai mult, în afară de proiectul inițial, multe dintre facilități au fost adăugate pe parcurs, pentru a îmbunătăți activitatea și a atinge scopul final: respectarea angajamentelor de mediu asumate în fața UE, un mediu mai curat și mai sigur pentru locuitorii județului și, nu în ultimul rând, un preț suportabil pentru acest serviciu la consumatorul final, cetățenii.  

Noua instalație de tratare a levigatului, unică în țară și în Europa!

La CMID au fost prezenți, pentru o vizită de lucru la un centru model de bună practică, și reprezentați ai altor ADI-uri din țară. Aceștia au avut prilejul să observe organizarea depozitului și a activității, precum și noile facilități, printre care și o instalație inovativă, unică în România și chiar în Europa, de tratare a levigatului, soluția lichidă ce se scurge din amestecul de deșeuri menajere și care, de regulă, degajă un miros extrem de neplăcut.

Doi tineri întreprinzători, împreună cu specialiștii și conducerea CMID Albota-Pitești, au reușit să pună la punct o tehnologie prin care levigatul este separat în apă inertizată și un produs final asemănător cu smoala care, combinat cu nisip și ciment, se transformă în beton. Rezultatul final este spectaculos: apa separată este absolut inofensivă pentru mediu iar betonul rezultat este folosit în interiorul depozitului pentru diverse lucrări de amenajare. Astfel, un produs toxic și poluant pentru mediu dispare total din circuitul deșeurilor. Iar mirosul deranjant NU mai există!

Gabriel Moiceanu, director executiv ADI SERVSAL Argeș: Trebuie să ne ducem mai mult în reciclare, compostare și valorificare energetică!

Ce ați văzut azi în centrul de management, pentru că vorbim de un centru de management unde avem instalații de tratare a fracției umede și a fracției reciclabile, cea pe care noi o sortăm în gospodărie, platforme de compostare pentru deșeurile biodegradabile, stație de biogaz, stație de tratare a levigatului, face parte din întregul proiect de Management Integrat al Deșeurilor Solide.

Este adevărat că acestea nu au fost toate aici de la începutul proiectului. Multe sunt completări, sunt investiții făcute pe perioada de derulare de peste 8 ani de zile.

Cum impactează acest proiect la cetățean, la beneficiarul serviciului? Este normal că toate măsurile din directivele europene pe care trebuie să le respectăm sau cele din legislația din România ne impactează și pe noi la buzunar: când creștem nivelul de tratare, crește și tariful la utilizator, pentru că aceste costuri trebuie acoperite.

Ce putem să facem concret este să ne organizăm! În primul rând, să începem separarea din propria gospodărie! Să separăm deșeul reciclabil de cel rezidual, iar în mediul rural, obligatoriu, să scoatem deșeurile biodegradabile ce nu au ce să caute în pubela predată la operatorul de salubritate! Pentru că astfel plătim degeaba și colectare, și tratare, și  depozitare!

În zona urbană, din 2022, toate biodeșeurile vor fi colectate separat și vor intra în tratare biologică. Avem în intenție ca anul viitor, în afară de platforma existentă, să construim o nouă facilitate pentru tratare biologică. Tot ce se întâmplă într-un sistem de management integrat, de la colectare, sortare la sursă, tratare într-un centru sau într-o stație, ne infuențează costurile sau poate să ne influențeze viața. Pentru că, dacă nu facem ce trebuie cu deșeurile și le aruncăm în grădină, le ardem sau le aruncăm pe malul apei, poluăm mediul în care trăim! Acesta este motivul pentru care au fost finanțate astfel de proiecte.

Am avut multe condiționalități pentru conformare pe aceste cerințe de mediu și suntem monitorizați în continuare dacă ce am scris în proiect se și întâmplă… Probabil, în perioada următoare, prin modificarea legislației, nu vom mai avea voie să depozităm decât maximum 10% din aceea ce generăm ca gunoi, la nivel de comunitate. Nu vom putea face asta doar prin selectare la sursă, deci, prin urmare, trebuie să dezvoltăm în continuare infrastructura, astfel încât să ne ducem cât mai mult în reciclare, compostare și valorificare energetică – componenta uscată ce nu poate fi reciclată! Din păcate, peste 25% cantitățile de deșeuri ar fi putut fi reciclate dar nu se mai califică pentru acest lucru fiind contaminate prin depozitare împreună cu reziduurile menajere!

Revenind la preț, pot să vă spun că prin eforturile de până acum am reușit să ne menținem sub nivelul mediu pe țară, la depozitare, dar nu știu dacă și în viitor vom putea să ne facem asta. La nivel de colectare de la cetățeni, prin modificarea legislației de mediu, a intervenit principiul Plătești cât arunci. La nivel de comunitate, se plătește pentru cât se adună din respectiva localitate. De aceea spun că ține de noi să ne organizăm și să facem în așa fel să respectăm și mediul dar să ne eficientizăm și munca și costurile!” spune Gabriel Moiceanu, director executiv ADI SERVSAL Argeș.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here