Victor Ponta, Crin Antonescu și Mihai-Răzvan Ungureanu sunt candidații preferați la alegerile prezidențiale din interiorul partidelor politice, iar 88,1% dintre români ar prefera un șef al statului bărbat, în timp ce 11,9% ar opta pentru o femeie, potrivit unui sondaj INSCOP remis, marți, 11 februarie. Întrebați pe cine ar prefera în calitate de candidat al USL pentru alegerile prezidențiale, românii îl indică pe Victor Ponta pe primul loc cu 24% dintre opțiuni. Următorii în clasament sunt Crin Antonescu (18,8%), Sorin Oprescu (16,2%) și Călin Popescu Tăriceanu (10,4%). Cei mai mulți însă nu preferă niciuna dintre personalitățile menționate în întrebarea de tip listă închisă de opțiuni (25,6%), în timp ce 4,9% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare. În privința unui candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale, cei mai mulți respondenți l-au indicat tot pe Victor Ponta pe primul loc. Astfel, Ponta este cotat 32,1% din opțiunile românilor în acest caz. Liderul PSD este urmat de Sorin Oprescu (19,8% din totalul respondenților) și Mircea Geoană, care ar fi candidatul cel mai potrivit pentru funcția de președinte al României din partea PSD în viziunea a 12% dintre români. Pe de altă parte, 31,5% dintre români cred că niciuna dintre personalitățile menționate nu ar fi potrivită pentru funcția de președinte, în timp ce 4,6% nu știu sau nu au răspund la întrebare. Întrebați pe cine ar prefera în calitate de candidat la prezidențiale din partea PNL, 27,2% dintre respondenți au spus Crin Antonescu. Liderul PNL este urmat în topul preferințelor de Klaus Iohannis (20,9%), Călin Popescu-Tăriceanu (19,7%). 27,7% dintre români cred că niciunul dintre cei menționați nu ar fi potrivit pentru funcția de președinte din partea PNL, în timp ce 4,5% nu știu sau nu au răspuns în această chestiune.
Sondajul a inclus și întrebări referitoare la preferințele pentru un candidat la prezidențiale din partea partidelor de dreapta. Cele mai multe opțiuni favorabile se îndreaptă înspre Mihai-Răzvan Ungureanu (22,9%), urmat de Cătălin Predoiu (13,4%), Emil Boc (8%), Elena Udrea (6,1%). Cea mai mare parte dintre respondenți (45,6%) afirmă că niciunul dintre aceștia nu ar fi potrivit pentru funcția de președinte al României, iar 4,1% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare. Cercetarea INSCOP arată că în privința profilului șefului statului, 51,1% dintre români ar prefera un independent în funcția de președinte, în timp ce 48,9% preferă un membru al unui partid politic. De asemenea, 51,4% preferă un președinte de dreapta, în timp ce 48,6% — un președinte de stânga. 75,1% dintre români ar prefera un președinte mai tânăr, față de 24,9% care optează pentru un președinte mai bătrân. Dacă ar trebui să aleagă între un bărbat și o femeie, 88,1% dintre români ar prefera un bărbat, în timp ce 11,9% optează pentru o femeie. 69,8% dintre respondenți preferă o persoană echilibrată și echidistantă pentru funcția de președinte, în timp ce 30,2% ar dori un președinte implicat activ în viața politică.
 Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul" în perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 36 de județe și municipiul București, într-un total de 78 de localități (orașe mari, medii și mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populației din 2011. (sursa: Agerpres- Agenţia Naţională de Presă)

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI