Pensia medie lunară a crescut cu 16%, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut cu 16,2% în primul trimestru din 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

Conform INS, comparativ cu trimestrul I al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 34 de mii de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 5 mii de persoane.

„Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 16,0% , respectiv cu 16,2%”, a arătat INS. Chiar dacă pensiile au crescut statistic, prețurile la alimente și facturi au explodat, iar pensionarii au protestat săptămâni în șir în stradă, după ce guvernul a decis să nu le crească pensiile.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2020, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 24 de mii de persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 14 mii de persoane.

De asemenea, comparativ cu trimestrul IV al anului 2020, pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut față de trimestrul precedent, cu 0,9% și respectiv cu 0,4%.

„Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în județul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman, 15 la 10 în județul Giurgiu și 14 la 10 în județele Botoșani și Vaslui”, a mai transmis INS, referitor la situația înregistrată în primul trimestru al anului în curs.

Și pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 849 de lei (1269 lei în județul Botoșani, 1276 lei în județul Giurgiu, 1296 lei în județul Vrancea față de 2118 lei în județul Hunedoara, 2017 lei în Municipiul București și 1886 lei în județul Brașov).

Comments

comments

DISTRIBUIȚI