Primăria orașului Mioveni și Societatea Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni dau startul, pe 2 octombrie, campaniei de colectare a uleiurilor și grăsimilor vegetale uzate de la populația din Mioveni, prin amenajarea unui punct de colectare la Piața Agroalimentară „Dacia”.

Cetățenii pot aduce uleiul menajer uzat colectat, evitându-se astfel aruncarea lui la canalizare, o practică deloc sănătoasă pentru mediul înconjurător.

De ce trebuie să colectăm uleiul uzat?

Ajuns în canalizare, deșeul constituie un element dăunător, întrucât se depune pe pereții sistemului de canalizare, ceea ce duce la obturări ale conductelor, produce efecte urât mirositoare și duce la coroziunea componentelor rețelei de canalizare. Totodată, impactul negativ se resimte și în funcționarea stației de epurare, generând costuri suplimentare cu întreținerea și funcționarea acesteia. Aruncat direct în mediu, uleiul poate polua pânza freatică şi chiar apa de consum. Aruncat pe sol conduce la degradarea fertilității acestuia pentru o perioadă de 5 ani.
Scopul acestei campanii este de a încuraja cetățenii orașului Mioveni să colecteze o cantitate cat mai mare de ulei alimentar uzat generat în gospodaria proprie, astfel încât acesta să ajungă cât mai puțin în mediul înconjurător.

Știați că…?

Dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, uleiul devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale.

Cum colectăm uleiul?

Până la deschiderea campaniei, pe 2 octombrie, cetățenii pot colecta uleiul uzat, astfel: lăsați uleiul folosit să se răcească înainte de a-l colecta, strecurați resturile de mâncare înainte de a-l turna în recipientul de colectare, turnați uleiul uzat într-un recipient curat, cu capac etanș și aduceți uleiul la punctul de colectare din Piața Agroalimentară „Dacia” din Mioveni. Este foarte important ca uleiul comestibil uzat să nu fie amestecat cu alte substanţe precum apă, chimice, detergenţi, uleiuri minerale, sintetice, resturi animale sau vegetale sau orice alte impuritati.

Punctul de colectare va rămâne deschis și după această dată, în acest sens Primăria orașului Mioveni a încheiat contract cu o firmă care va pune la dispoziție un recipient special pentru stocarea temporară a acestui deșeu și va ridica cantitatea colectată conform unui grafic.

Comments

comments