Inițiativa cetățenească de alegere a primarilor în două tururi, respinsă de CCR. Judecătorii CCR au respins inițiativa cetăţenească ce prevede alegerea primarilor în două tururi. Pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care 120.000 validate de primării şi depuse la Curte împreună cu inițiativa.

Inițiativa cetățeanscă, depusă de grupul parlamentar USR, a fost respinsă de judecătorii CCR pe motiv că au fost strânse prea puține semnături.

Aceasta, în condițiile în care în 2011 a fost modificată legislația, astfel încât alegerile locale să aibă doar un tur de scrutin.

În ultimul an, partidele de opoziție – USR, PNL, PMP și Pro România au spus în repretate rânduri că doresc să se revină la alegerea primarilor în două tururi.

Același punct de vedere l-a avut și ALDE, partenerul de guvernare al PSD, ceea ce a creat tensiuni în interiorul coaliției de guvernare.

UDMR nu și-a exprimat public punctul de vedere pe acest subiect, dar în cadrul unei comisii de specialitate, la dezbaterea unui proiect de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în urmă cu două luni, au votat pentru un raport negativ.

Comments

comments