Indicele Robor la 3 luni a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani şi jumătate

0
92

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,28%, cel mai mare nivel din ultimii 3 ani şi jumătate.

Analiştii explica această creştere prin acţiunea de luni a Băncii Naţionale, care a atras de la bănci peste 18 miliarde de lei în depozite pentru care BNR acorda o dobândă de 2,25% pe an. Această măsură are ca scop limitarea inflaţiei, prin reducerea cantităţii de bani existente pe piaţă.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a crescut la 2,22%.

Nivelul anunţat marţi, de 2,28%, este cel mai mare din 27 octombrie 2014, când a fost 2,33%.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut marţi la 2,52%, cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, când a fost 2,54%.

La sfarsitul anului trecut, analiştii bancari anuntau ca indicele Robor ar putea depăși 4% în 2018. Tot atunci, Banca Naţională facea noi recomandări băncilor: să facă mult mai serios acele teste de stres prin care oamenii sunt avertizaţi cu cât le creşte rata în cazul celor mai negre scenarii.

Analiştii au avertizat că evoluţia va fi abruptă, astfel că până la finalul anului 2018, indicele ar urma să fie 4%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here