Începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Una dintre cele mai importante perioade de postire din timpul anului liturgic, Postul Adormirii Maicii Domnului, începe marţi, 1 august, și se va încheia două săptămâni mai târziu, în 15 august.

În această perioadă, creștinii trebuie să se abțină de la a mânca produse de origine animală, și de asemenea trebuie să se apropie de Dumnezeu, prin rugăciune și să fie mai buni și mai înțelegătorii cu cei din jur.

Pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă la Maica Domnului și citesc în special la Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului.

Lăsatul secului pentru acest post se face cu o zi mai înainte, în 31 iulie 2022.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.

Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. Facem mențiunea că în Pravila Mare se precizează că în acest post avem dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

La 6 august, când serbăm Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Hristos, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

În ciuda rânduielilor mai aspre ale acestei perioade, postul este uşor datorită duratei scurte şi a abundenţei fructelor şi legumelor în această perioadă a anului.

În cele două săptămâni de post, pe lângă abţinerea de la alimente de frupt, credincioşii sunt îndemnaţi să îşi îngrijească sufletul prin acte de milostenie, spovedire şi primirea Sfintei Euharistii şi să îşi manifeste evlavia deosebită faţă de Maica Domnului prin intensificarea rugăciunilor şi participarea la sfintele slujbe săvârşite în lăcaşurile de închinare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.