Începe eliberarea certificatului verde de vaccinare. Andrei Baciu, secretar de stat: „Procedura va fi foarte simplă”

Începe eliberarea certificatului verde de vaccinare. Andrei Baciu, secretar de stat: „Procedura va fi foarte simplă” Secretarul de stat Andrei Baciu a vorbit, la Antena 3, despre modul în care românii imunizați pot dobândi certificatul verde de vaccinare pentru COVID-19.

Certificatul verde digital urmează să faciliteze călătoriile cetățenilor imunizați în fața COVID-19, în străinătate. Începând cu data de 1 iunie, certificatul digital este emis de șapte state ale Europei: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia.

Totodată, peste 22 de țări din blocul comunitar au testat cu succes acest certificat, după cum a informat Comisia Europeană, în data de 1 iunie.

„Odată cu o situație epidemiologică mai bună, crește și mobilitatea. A venit sezonul estival, în multe locuri s-au deschis stațiunile turistice și atunci crește traficul, inclusiv în punctele vamale. (…) Primul și cel mai important lucru, care garantează și facilitează circulația și garantează faptul că respectivul certificat este valid, este această soluție a certificatului verde digital”, a explicat Andrei Baciu, în exclusivitate la Antena 3.

„Lucrurile vor fi extrem de simple și sigure. Se vor întâmpla în felul următor: Va fi un portal în care îți faci un cont cu nume, prenume, adresa de e-mail, unde vei primi un link care va verifica dacă tu chiar ești tu (…) O să fie date de identificare personală. (…) În momentul în care ajungi la vamă, ai următoarea variantă: fie pe smartphone, fie în format fizic va fi un certificat unde sunt câteva date, care pot fi comparate cu un act de identitate.

Va exista un cod QR (…) pe bază de CNP. Acesta este felul în care se interoghează bazele de date existente. Trebuie să dovedim trei tipuri de chestiuni: fie că suntem vaccinați – acest lucru se face prin interogarea Registrului electronic Național de Vaccinare, unde ne identificăm cu ajutorul CNP-ului, sau partea de testare – am trecut prin boală și avem un test negativ, undeva în trecutul nostru sau am efectuat un test cu 72 de ore înainte și a ieșit negativ – aceste detalii sunt disponibile în aplicația dezvoltată de STS și Ministerul Sănătății, aplicați Corona-Forms”, a detaliat secretarul de stat Andrei Baciu.

Secretarul de stat Andrei Baciu a precizat că în România, certificatul digital de vaccinare va fi gata la data 1 iulie.

„La noi va fi gata la data de 1 iulie, chiar mai devreme. Sunt doar câteva lucruri care mai trebuie făcute, suntem în grafic și se lucrează deja. Primele ședințe pe acest subiect au avut loc acum două luni de zile. (…) Certificatul are menirea de a ne facilita călătoriile în spațiul european”, a explicat Andrei Baciu, în exclusivitate, la Antena 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here