Sustragerea de energie electrica reprezinta un fenomen care influenteaza atat integritatea retelelor electrice, cat si energia electrica distribuita consumatorilor. Operatorul Distributie Oltenia depune toate eforturile pentru a intampina efectele negative ale acestui fenomen prin investitii in aparatura moderna de detectare a acestor cazuri, precum si prin investitii de mentenanta a retelelor electrice.

Avand in vedere valoarea economica a prejudiciului estimat in urma pierderilor de energie electrica, beneficiile pentru clienti ar putea creste simtitor daca pierderile de energie electrica ar putea fi transformate. Banii calculati in urma sustragerilor de energie electrica ar putea merge in zona de extindere a retelelor, in mai putine intreruperi in alimentarea cu energie electrica si intr-o mai buna functionare a echipamentelor electrice.

Ce am fi putut face in judetul tau cu banii rezultati din pierderile de energie electrica?

Doar in perioada ianuarie – martie, in cele 7 judete in care activeaza Distributie Oltenia valoarea pierderilor comerciale a fost de peste 5 421 mii lei, rezultate in urma verificarilor a 6 814 locuri de consum. In urma acestor verificari, in 979 dintre cazuri au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica.

Valoarea economica a pierderilor de energie electrica este impartita intre cele 7 judete astfel:
Arges – 889,8 mii lei;
Dolj – 1 599,8 mii lei;
Gorj – 101,8 mii lei;
Mehedinti – 797,8 mii lei;
Olt – 1 192,5 mii lei;
Teleorman – 596,7 mii lei;
Valcea – 243 mii lei.

Reducand pierderile cauzate de consumul ilicit de energie, si adaugand prejudiciul din perioada ianuarie – martie la planul de investitii, operatorul Distributie Oltenia ar fi putut realiza in beneficiul consumatorilor de buna–credinta, oricare dintre urmatoarele lucrari:
Inlocuirea unui numar de 201 transformatoare;
Modernizarea unui numar de 44 km de linie electrica aeriana de medie tensiune;
Modernizarea unui numar de 80 km de linie electrica aeriana de joasa tensiune.

Investitii planificate

Distributie Oltenia si-a propus sa realizeze in 2017 o serie de lucrari menite sa asigure consumatorilor alimentarea cu energie electrica la standarde superioare si sa imbunatateasca parametrii tehnici de functionare ai retelelor de distributie.

Valoarea totala a investitiilor in cele 7 judete in care Distributie Oltenia opereaza este de 178,32 milioane lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 171,58 milioane lei puneri in functiune (PIF). In urma realizarii acestor lucrari, cei peste 1,4 mil de consumatori vor avea parte de imbunatatirea parametrilor de calitate ai energiei electrice, reducerea numarului de intreruperi, dar si cresterea gradului de siguranta in functionare.

Si in anul 2017 operatorul Distributie Oltenia continua sa imbunatateasca activitatea, in folosul comunitatii locale setand ca prioritati:
Scaderea consumului propriu tehnologic prin modernizarea retelelor de distributie de joasa tensiune, securizarea bransamentelor si scoaterea acestora la limita de proprietate;
Imbunatatirea parametrilor de calitate ai retelei de medie tensiune SAIFI/SAIDI, prin extinderea sistemului SCADA – prin montare de echipamente telecomandate de la punct central, prin modernizarea liniilor electrice de medie tensiune;
Asigurarea prin lucrari de investitii a conditiilor de racordare la reteaua de distributie a noilor consumatori in conditiile noii legislatii.

Comments

comments