În două săptămâni, ITM Argeş a dat amenzi de peste 171.000 de lei

În perioada 1 – 15 iunie, ITM Argeş a efectuat 64 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, în vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară activitate fără forme legale.

Astfel, la 17 angajatori au fost depistate ca lucrând fără forme legale de angajare un număr de 49 persoane. În urma acestor controale au fost  aplicate 20 sancţiuni, din care 8 amenzi, valoarea lor fiind în sumă de 140.000 lei.

La un angajator au fost găsite peste 5 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. În acest caz au fost sesizate organele de cercetare penală conform prevederilor art.264 alin 4 din Codul Muncii, republicat.

Cu această ocazie ITM Argeş revine cu informarea privind dezavantajele ce rezultă în urma desfăşurării unei activităţi de către o persoană fără întocmirea de către angajator a formelor legale de angajare astfel: lipsa vechimii în muncă; lipsa siguranţei salariului; lipsa ajutorului de şomaj; lipsa dreptului la pensie; lipsa dreptului de asistenţă medicală gratuită; lipsa concediului medical; lipsa concediului de odihnă.

Deficienţele constatate în urma controalelor: neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat; neacordarea drepturilor salariale; netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor; necompensarea în bani, la încetarea activităţii, a concediului de odihnă cuvenit; neîncheiere contract individual de muncă în formă scrisă.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: transport, construcţii, comerţ; fabricare globuleţe, panificaţie, baruri, restaurante.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Argeş a efectuat 76 controale

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Argeş a efectuat 76 controale şi au fost aplicate 10 sancţiuni din care 7 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 31.500 lei.
                                                                                                                                                                     
Deficienţele constatate în urma controalelor: lipsă instruire SSM; lipsă control medical periodic; organizarea activităţii de prevenire şi protecţie; necomunicare eveniment; lipsă echipament individual de protecţie.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: transport, construcţii, comerţ; panificaţie, baruri, restaurante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.