În cadrul proiectului Teatru şi Viaţa a început trainingul Actor şi Spect-Actor

45 de elevi, 4 traineri, 7 zile şi un curs intensiv de teatru. Se învaţă despre drepturile omului, despre discriminare şi efectele negative ale acesteia.

Este vorba de proiectul “Teatru şi Viaţa” care prinde contur…

Deja cei 45 de elevi selectaţi au ajuns la Curtea de Argeş unde beneficiază de experienţa şi informaţiile unor profesionişti în domeniu. Pe scurt, elevii vor învăţa să promoveze respectarea drepturilor omului prin Teatrul Opresaţilor şi vor merge în marile oraşe ale ţării pentru a răspândi ceea ce au acumulat prin acest proiect…

Triningul “Actor şi Spect-Actor” a început cu câteva exerciţii exerciţii de baza în teatru care îi vor ajuta pe elevi să se concentreze, să se relaxeze şi, de ce nu, să poată să intre în pielea personajelor. Este abia începutul în ceea ce priveşte acest curs intensiv de teatru dar, la sfârşitul celor 7 zile, elevii vor putea urca, de ce nu, şi pe marile scene ale ţării…

Principalul scop al acestui proiect este  promovarea drepturilor omului şi a valorilor democraţiei europene… Teatrul Opresaţilor va fi făcut cunoscut participanţilor  de către doi profesionişti în domeniu – Diana Bathory, care a venit tocmai de la Cluj pentru acest proiect şi Mihai Savu. “Fac acest lucru şi mă ocup cu aşa ceva şi în viaţa de zi cu zi.

Consider că este o vârstă foarte potrivită pentru a învăţa despre drepturile omului, despre discriminare… Şcoala nu se implică suficient, societatea nu se implică suficient în problema discriminarii şi atunci cineva trebuie să o facă… O facem noi ori de câte ori ni se oferă ocazia“, spune Diana Bathory. “Este un proiect foarte important pentru că aceşti elevi vor merge şi vor da un exemplu în societate, exemplu de aşa da şi aşa nu. Trainingul decurge foarte bine. Copiii sunt foarte receptivi. Nu s-a creat nici un fel de barieră şi asta încercăm să facem, să eliminam aceste bariere dintre generaţii iar teatrul este unul dintre obiectele principale prin care ei pot face asta”, spune Mihai Savu.

Partener în cadrul acestui proiect este şi Institutul Român pentru Drepturile Omului aşa că, cel mai potrivit să-i înveţe pe copii despre aceste lucruri este Adrian Bulgaru. “Educaţia tinerilor reprezintă un plus pentru societate. Aceştia trebuie să înveţe să respecte valorile, trebuie să înveţe să se comporte responsabil în societate. În cadrul trainingului “Actor şi Spect-Actor”, tinerii au posibilitatea să dobândească informaţii ce ţin de problematica drepturilor omului, interacţionează între ei, învaţă să se respecte şi să se facă respectaţi şi cred eu că vor pleca cu un bagaj de cunoştinţe mult mai bogat”, susţine Adrian Bulgaru.

Elevii sunt foarte încântaţi de cum decurge pregătirea lor din aceste zile. Au ales acest proiect pentru că ştiu ce înseamnă să fii discriminat dar şi pentru că vor să înveţe mai multe despre drepturile omului. Sunt elevi de la trei scoli, de la Colegiul Naţional “Vlaicu Vodă”, din Curtea de Argeş, de la Colegiul Naţional “Octav Onicescu” şi de la Liceul Bulgar “Hristo Botev, ambele din Bucureşti. “A început trainingul şi sper să decurgă bine. Până acum a decurs destul de bine. Este foarte mult entuziasm, dorinţă de muncă şi implicare… Încercăm să învăţăm şi să-i învăţăm pe elevi lucruri care să le fie utile în viaţa, să formăm competenţe, abilităţi, să schimbam modalitatea de abordare şi de comportare în relaţiile lor sociale şi ţinând seama că elevii fac parte din foarte multe grupuri vulnerabile, acest training este foarte important pentru participanti ca ei  să socializeze, si  să se respecte. De fapt cuvintele cheie ale acestui training sunt respect şi toleranţă”, spune Tania Nicolau, preşedinte Asociaţia pentru Dialog Intercultural, organizaţia care a iniţiat acest proiect.

Trainingul “Actor şi Spect-Actor”, care se desfăşoara în această perioadă este doar o etapă în cadrul proiectului Teatru şi Viaţa. La sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor, elevii actori vor merge în Cluj, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti cu diverse forme de Teatrul Opresaţilor, pentru a pune în practică ceea ce au învăţat în această săptămâna… Teatru şi Viaţa este un proiect finanţat prin granturile Spaţiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here