Dacă în 2012 aveam 166 de cazuri confirmate, în ultimii trei ani, în Argeş nu s-a înregistrat niciun caz de rujeolă.

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea “pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului.

La fel ca mai toate bolile copilăriei, rujeola are o origine virală. Virusul care provoacă rujeola este unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine. Acesta poartă numele de virus rujeolic și face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae, din care se trag și virusul urlian (care determină oreionul), cel sincițial respirator (cauză a majorității infecțiilor respiratorii servere) și virusurile parainfluenzae (responsabile de apariția răcelilor).

In Romania se inregistreaza o epidemie de rujeola, anunta Ministerul Sanatatii. În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii au murit. Comparativ cu anul 2015, creșterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii.

Comunicat Direcţia de Sănătate Publică Argeş:

„Avand in vedere epidemia de rujeola declarata de catre Ministerul Sanatatii, va aducem la cunostinta evolutia cazurilor de rujeola la nivelul judetului Arges in ultimii 5 ani:

– 2012 – 166 cazuri confirmate
– 2013 – 16 cazuri confirmate
– 2014 – 0 cazuri
– 2015 – 0 cazuri
– 2016 – 0 cazuri

Mentionam ca in anul in curs in judetul Arges nu au existat discontinuitati in aprovizionarea cu vaccin ROR, iar la sfarsitul lunii august 2016 stocurile de vaccin ROR sunt urmatoarele:

– 7000 doze in depozitul antiepidemic al al D.S.P.-Arges
– 2416 doze in teritoriu la medicii de familie.

D.S.P.-Arges recomanda parintilor sa respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor”.

Comments

comments