În acest weekend trecem la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră

Trecerea la ora de vară 2022 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2022, când ziua va fi egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițiul de vară din 21 iunie.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă.

Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie 2022, mai exact în noaptea de 26 spre 27 martie, când ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puțin”, cum se spune, iar 27 martie 2022va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore. La trecerea la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore la ora de iarnă).

Ora de iarnă este considerată însă ora standard. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here