România are printre cei mai puţini medici din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori. Una dintre cauze este legată de faptul că, în ultimii 10 ani, peste 14.000 de medici au plecat din ţară, mulţi chiar în timpul rezidenţiatului. Statisticile arată că, anul trecut, la fiecare 6 ore, un specialist român a decis să părsească sistemul şi ţara pentru că aici nu are condiţii pentrui a profesa.

Statul cheltuieşte pentru fiecare student la medicină 80.000 de lei, după care îl trimite în spitale care nu au aparatură şi medicamente şi îi dă salariu de câteva ori mai mic decât în vestul Europei.

Franţa este de altfel în topul preferinţelor cadrelor medicale din România care pleacă peste hotare, alături de Germania. În aceste ţări, unde comunităţile de medici români sunt pe locul doi după cele naţionale. Şi în Marea Britanie profesează, în acest moment, peste 3.000 de specialişti din ţara noastră.

Potrivit specialiştilor în recrutare, aproape 80% din medici pleacă din dorinţa de dezvoltare profesională. Decizia o iau înainte sau în perioada de rezidenţiat iar plecarea este motivată de acces la tehnologie mai bună şi de programe de mentorat mai bine puse la punct.

În concluzie, România pregăteşte medici pentru Franţa Germania şi Marea Britanie. De aceea se află pe unul din ultimele locuri în UE, la numărul de medici pe cap de locuitor: doar 2,5 faţă de o medie europeană de 3,4.

Comments

comments