TRAFIC ÎNSÂNGERAT Pe întreg parcursul anului 2012, pe teritoriul judeţului s-au produs nu mai puţin de 259 de accidente grave.

În urma acestora, 50 de persoane şi-au pierdut viaţa, 249 au fost rănite grav, iar 133 au scăpat, ca prin minune, cu răni uşoare. Numărul accidentelor rutiere pe şoselele din Argeş a fost relativ egal cu cel din 2011, cu mici diferenţe: doi morţi mai puţin, trei răniţi grav mai mult şi aproximativ acelaşi număr de răniţi uşor. Totuşi, poliţiştii argeşeni consideră că bilanţul ar fi putut fi chiar mai grav şi, comparând procentual, cu anii precedenţi, se cunoaşte o îmbunătăţire a situaţiei.

„Chiar dacă cifrele sunt relativ egale, trebuie să ţinem cont că numărul posesorilor de permis s-a mărit considerabil, la fel şi numărul maşinilor! Iar infrastructura, din păcate, a rămas aceeaşi, pentru că, între timp, nu s-a construit nicio autostradă sau şosea nouă în judeţ! Deci raportat la numărul de şoferi şi autovehicule, cu mult mai mare, procentul unor astfel de accidente a fost mai scăzut în 2012, lucru îmbucurător pentru noi!”, spune Dănuţ Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei argeşene.

Argeşenii deţin peste 2.000 de arme letale

La sfârşitul anului trecut, în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, numărul autorizaţiilor de port armă acordate se ridica la circa 4.300. Dintre acestea, 2.200 sunt pentru arme letale, adică arme de vânătoare cu glonţ – cazul vânătorilor – sau pistoale cu glonţ – cazul persoanelor autorizate, prin natura activităţii, să poarte astfel de arme – cărora li se adaugă şi 2.100 de arme neletale, respectiv pistoale cu bilă sau aer comprimat, pentru autoapărare.
Numărul efectiv al posesorilor de  arme este însă mai mic, dat fiind faptul că, în multe cazuri, o singură persoană are înscrise mai multe astfel de arme. Nu toţi posesorii de arme au fost însă conştienţi de riscul pe care acesta îl reprezintă şi nu au respectat regulamentul.
Anul trecut, unui număr de 71 de persoane le-a fost retras dreptul de port armă şi deţinerea de armament, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar pentru circa 41 de persoane învinuite sau inculpate în diverse cauze s-a dispus măsura suspendării dreptului de a deţine, purta si folosi arme pe perioada cercetărilor. „Motivele pentru care cei 71 de posesori de armă au rămas fără dreptul de a utiliza armele şi a manipula muniţie au fost, în primul rând, braconajul, iar în al doilea rând  nerespectarea legii armelor şi muniţiilor în ceea ce priveşte păstrarea şi manipularea acestora. Aceasta, şi pe fondul intensificărilor controalelor şi verificărilor pe care le efectuăm privind modul de păstrare şi depozitare”, ne-a mai declarat Dănuţ Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI