Imagini spectaculoase de la Cota 2000 Salvamont Argeș! Toate traseele montane din Făgăraș sunt închise, iar riscul de avalanșă este de grad 4 din 5!

Stratul de zăpadă la baza Salvamont de la cota 2000 măsoară un metru și jumătate! Sfaturi pentru turiști de la Salvamont Argeș!
Informațiile zilnice transmise de către specialiștii Administrației Naționale pentru Meteorologie și testele de zăpadă realizate de către echipele Salvamont aflate în teren confirmă un risc mare de producere a avalanșelor în aceasta perioadă.
Salvamont România va îndeamnă la precauție și responsabilitate în abordarea traseelor turistice montane și nu uitați :
• riscul producerii de avalanşe este mare şi se va menţine la acest nivel si in zilele următoare;
• turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice sunt rugaţi să solicite informații despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii, echipelor Salvamont şi să fie dotați cu echipamentul individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă, placuta Recco);
Dacă totuși aveți de gând să mergeți pe munte, țineți cont de chestionarul prin care puteți sa auto-evaluați riscul de avalanșă.

Potrivit Salvamont Argeș, în ultimele zile au fost ninsori moderate în zona montană a județului, care au determinat creșterea stratului de zăpadă cu aproximativ 50 de centimetri.

Astfel, grosimea stratului de zăpadă de la Baza Salvamont Argeș de la Cota 2000, de pe Transfăgărășan, este de aproape 150 de centimetri. De asemenea, vântul puternic din zona de creastă a dus la formarea de plăci de vânt, iar în zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă.

Acestea nu au coeziune și, în aceste condiții, la supraîncărcări ușoare se pot declanșa avalanșe.

Salvamont Argeș recomandă turiștilor să nu meargă singuri în drumeție, să evite practicarea sporturilor de iarnă în afara zonelor amenajate, să se echipeze cu îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, să aibă echipament propriu pentru salvarea din avalanșă.

„Este foarte important să obțină toate informațiile necesare despre starea traseelor, a zăpezii și despre evoluția vremii de la echipele salvamont, apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon corespunzător sintagmei 0SALVAMONT”, a declarat Cristian Toma, șef Serviciu Salvamont Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here