Pentru al şaselea an consecutiv infracţionalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş înregistrează o scădere. Datele rezultă din bilanţul anual pe 2016. Astfel, au fost sesizate cu  14,4% mai puţine infracţiuni faţă de anul precedent.

・    Criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere cu peste 16 procente faţă de anul precedent, în mediul urban scăderea fiind de 13%, iar în rural de 19%.
・    Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 38,3% din totalul infracţiunilor sesizate şi scad pentru al cincilea an consecutiv (cu 22,9% fata de 2015 si 41% faţă de 2012.)
・    Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este proporţională cu evoluţia infracţiunilor de furt, care înregistrează pentru al cincilea an consecutiv (raportat la perioada 2009-2016) o scădere semnificativă (-27,9% faţă de 2015). Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din locuinţe cu 39,7%, din societăţi comerciale cu 25,8%  si de auto cu 36,5%.
・    Infracţiunile de înşelăciune înregistrate de I.P.J. Argeş reprezintă 9% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate. Numărul acestora a scăzut faţă de anul 2015 cu 29% .
・    De asemenea, în anul 2016, numărul infracţiunilor de tâlhărie s-a diminuat cu 22%.

Pentru îmbunătăţirea ordinii şi siguranţei publice, poliţiştii au continuat aceeaşi manieră de abordare din ultimii ani, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antiinfracţională şi un sistem integrat de acţiune.

・    Astfel în cursul anului 2016, infracţiunile comise în mediul stradal se menţin la valori reduse, reprezentând doar 2,3% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. Este al patrulea an consecutiv când această categorie de infracţiuni înregistrează scăderi.
・    Infracţiunile de furt reprezintă 90% din criminalitatea stradală şi cunosc o scădere de 18%. În anul 2016, în mediul rural au fost sesizate cu 14,56% mai puţine fapte faţă de anul anterior. Din analiza infracţiunilor comise în mediul rural rezultă că 36% dintre acestea sunt infracţiuni contra patrimoniului, 34% infracţiuni contra persoanei, diferenţa constituind-o alte categorii de fapte penale.
・    Furturile sesizate în mediul rural înregistrează o scădere cu peste 36 de procente faţă de anul precedent.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic a constituit o altă preocupare majoră a I.P.J. Argeş în anul 2016, activităţile vizând atât prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri cât şi faptele ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. În anul 2016 au fost sesizate cu 19% mai puţine infracţiuni la regimul silvic, decât în anul precedent. Structurile competente au desfăşurat 1724 de acţiuni fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 2.656 de m.c. material lemnos.

În anul 2016 infracţiunile de furt din  societăţi comerciale au scăzut cu 25,8%, iar majoritatea acestora este reprezentată de furturile de pe rafturile magazinelor în timpul programului de lucru (77%). Furturile din societăţi comerciale comise prin  efracţie s-au redus cu 57%.

Comments

comments