Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor! Polițiștii locali nu pot exercita aceste atribuții, neavând dreptul să-i ceară anumite documente șoferului, a considerat Curtea în decizia luată marţi, 20 iunie.

Potrivit hotărârii pronunțate de ÎCCJ, polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere documente din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile.

Decizia a fost luată în completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii, în contextul în care Avocatul Poporului a cerut Curții lămurirea acestei chestiuni. Respectiva hotărâre va deveni obligatorie pentru instanțele de judecată numai de la data publicării sale în Monitorul Oficial.

“€În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (…) prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate” scrie în comunicatul de presă al ICCJ cu privire la decizia dată.

Chestiunea trebuia lămurită pentru că, așa cum arată Avocatul Poporului în actul de sesizare a ICCJ, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective, sunt referiri exprese numai la poliția rutieră, iar nu și la cea locală.

Cu toate acestea, poliția locală poate da amenzi pentru parcatul neregulamentar și poate să dispună în legătură cu ridicarea mașinilor.

Comments

comments