ÎCCJ a decis: în procesul-verbal de reținere a permisului trebuie consemnată şi suspendarea dreptului de a șofa!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, printr-un recurs în interesul legii, că lipsa mențiunii cu privire la aplicarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp și a temeiului legal (articolul din Codul rutier) atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție prin care s-a dispus reținerea permisului.

Deci, procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului trebuie să conţină OBLIGATORIU mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal. Altfel, procesul-verbal e anulabil în instanță, la cererea șoferului sancționat.

„(…) neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, a sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic este sancţionată cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal, condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere”, scrie în decizia publicată azi.

Decizia ÎCCJ a fost publicată în Monitorul Oficial şi a devenit aplicabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.