Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a respins, joi, definitiv, contestaţia înaintată de Ionuţ Cătălin Bălan, cunoscut sub numele de Ibrahim, bărbatul din Argeş arestat de procurorii DIICOT sub acuzaţia de terorism după ce s-ar fi autoradicalizat într-un stat european şi ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic.

„€Respinge, că nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Bălan Ionuţ Cătălin împotriva încheierii din data de 30 iunie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti” se arată în decizia instanţei supreme.

Pe 30 iunie, Ionuţ Cătălin Bălan a fost arestat de judecătorii Curţii de Apel Piteşti sub acuzaţia de terorism, după ce argeşeanul s-a convertit la Islam şi a început să facă propagandă pentru statul islamic.

Potrivit DIICOT, bărbatul s-ar fi autoradicalizat într-un stat european şi ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic. El este suspectat că promova mesaje de susţinere a grupării teroriste, că a avut legătură cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar şi că distribuia pe reţelele de socializare imagini cu atacurile organizate de această grupare. El este suspectat că a transmis jihadiştilor date despre un obiectiv militar din România.

Conform procurorilor, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul a utilizat şi utilizează în continuare mai multe conturi pe o reţea de socializare prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte.

Anchetatorii susţin că el avea legături cu membrii unei mişcări salafiste şi pro-jihadiste din Franţa, pe care îi numea “fraţii din Toulouse”, pentru care ar fi încercat să culeagă informaţii despre bazele militare din România unde sunt dislocate forţe ale armatei americane. În primăvara anului 2015, Ionuţ Cătălin Bălan s-a deplasat în zona aeroportului Mihail Kogălniceanu şi a bazei militare americane, observând cu atenţie căile şi punctele de acces în cele două obiective. Bărbatul susţinea că la baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi “un iad pe pământ”. Pe de altă parte, în documentele procurorilor apare înregistrarea unei convorbiri, în care Ionuţ Cătălin Bălan relata faptul că se îmbrăca “ca musulmanii” şi mergea în metrou, în Franţa, unde striga cu voce tare “Allah Akbar!”, stârnind panică printre călători. Conform SRI, bărbatul a intrat în atenţia Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi online, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea. Conform procurorilor, el şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia şi a încercat să convingă şi alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH.

Comments

comments