Muzeul Judeţean Argeş expune în luna decembrie 2016, în cadrul mini expoziţiei Exponatul lunii, huhurezul mare.

Huhurezul mare (Strix uralensis) este, ca mărime, cea de-a doua specie de strigiforme din ţara noastră, după bufniţă (Bubo bubo), cu care mulţi necunoscători, de altfel, o confundă. Are lungimea medie de 60 cm, anvergura aripilor de 103-124 cm iar greutatea de 500-1300 gr. Femela este mult mai mare decât masculul. Coada relativ lungă şi aripile rotunjite o fac să semene cu uliul şorecar, atunci când se îndepărtează în zbor. Nu prezintă moţuri deasupra urechilor. Penajul este maroniu-cenuşiu şters, pe dedesubt fiind mai deschis, cu dungi cafenii. Faţa este gri-crem, ochii sunt negri iar ciocul este galben.

Are activitate predominant nocturnă. Se hrăneşte, mai ales, cu răzătoare, dar consumă şi alte mici vertebrate şi nevertebrate. Este pasăre sedentară, trăind, îndeosebi, în pădurile de conifere şi de amestec, unde cuibăreşte în scorburi sau vechi cuiburi de răpitoare. Iarna, multe exemplare coboară în zonele de deal şi de câmpie, apărând chiar şi în localităţi.

Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică  între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.

Comments

comments