”Hora ca la Bârla” se joacă în acest weekend! Premii pentru dansatori și locuitori

701 views

Locuitorii din comuna Bârla din sudul județului Argeș se pregătesc de sărbătoare. La început de gustar, pe 3 și 4 august, aici au loc două evenimente care promovează, folclorul, dansul popular și tradițiile zonei de la interferența cu Oltul și Teleormanul.

Localitatea de pe valea râului Cotmeana din sudul Argeșului găzduiește sâmbătă, 3 august singurul concurs din Argeș dedicat exclusiv dansului și portului popular, tradițiilor și costumelor populare sub genericul “Floare de câmpie”.

După cum ne-a precizat prof. pensionar Voicu Dumitrescu, la cei 82 de ani de viață, cel mai dedicat fiu al satului și cel mai longeviv promotor al actului artistic din această zonă, pe scenă vor evolua în jur de 15 formații artistice din mai multe zone ale țării.

“Un element nou și totodată un moment aparte al acestui concurs va fi prezentare în fața juriului și a publicului, de către fiecare formație aflată în concurs, a unui dans specific zonei de proveniență, necunoscut publicului larg sau scos din “lada de zestre”, care va fi apreciat de membrii jurului în funcție de elementele specifice jocului, de modul de interpretare și de costumele dansatorilor”, spune prof. Voicu Dumitrescu.

În cea de-a doua zi, duminică, 4 august, sub genericul “Hora ca la Bârla”, au loc mai multe manifestări prilejuite de ziua comunei cu momente artistice, atât cu formații și interpreți locali, cât și cu interpreți de valoare ai folclorului românesc.

Primarul comunei, prof. Gheorghe Voicu, consilierii locali și dascălii comunității îi vor premia pe cei mai merituoși elevi, iar cei mai buni dansatori și păstrători ai tradiție populare vor fi premiați de directorul căminului cultural, Nicu Ionescu. Nici locuitorii cu cei mai mulți ani de căsnicie nu sunt uitați de autorități. Aceștia vor fi felicitați și premiați pentru fidelitatea în cuplu, ca un bun exemplu pentru tânăra generație și cele viitoare. ”Hora ca la Bârla” este o manifestare care se desfășoară aici de 15 ani.

Comments

comments