Hărțuirea stradală, amendată de polițiști și jandarmi. Sancţiuni de până la 10.000 de lei

467 views

Potrivit unui act normativ care a apărut azi în Monitorul Oficial, începând de joi, 9 august, pentru faptele de hărțuire se vor putea aplica, în afară de pedepse penal, şi amenzi! Valoarea acestora poate ajunge până la 10.000 de lei. Vor fi pedepsite atât faptele de hărțuire derulate în public cât şi cele din privat.

Astfel, hărțuirea cuiva într-un loc public va putea fi amendată de polițiști cu până la 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Legea a apărut azi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 679.

Actul normativ vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat. Polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva, fără să trebuiască deschis un dosar penal pentru asta.

“Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat”, scrie în legea publicată, unde se precizează apoi că astfel de fapte se vor considera contravenții și se vor sancționa cu amenzi între 3.000 și 10.000 de lei (dacă nu e vorba deja de o infracțiune). Inițial, senatorii votaseră pentru o amendă maximă de 10 ori mai mare, dar deputații au redus cuantumul maxim la 10.000 de lei, pentru că, spun ei, scopul legiuitorului nu e să pedepsească, ci să prevină, iar amenda trebuie adaptată astfel încât să reflecte acest lucru.

De sancționarea acestor fapte se vor ocupa ofițerii și agenții de poliției din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ci din cadrul Poliției de Frontieră, dar și polițiștii locali.

Este adevărat că, la acest moment, doar în Codul penal găsim unelte pentru pedepsirea (penală) a celor vinovați de fapte de hărțuire. Iar un proces penal durează mult timp și șansele reale să se ajungă la o condamnare sunt mici. Tocmai de aceea, arată inițiatorii acestui demers legislativ, e cazul să existe și amenzi contravenționale pentru astfel de fapte.

Comments

comments