„Haita” câinilor de avalanșă se reunește la Cabana Capra, în Făgăraș. Echipele de salvatori se vor cățăra, schia și zbura în troliul elicopterului

Haita câinilor de avalanșă se reunește la Cabana Capra, în Făgăraș. Echipele de salvatori se vor cățăra, schia și zbura în troliul elicopterului. În perioada 04-13 martie, la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare și Reconfirmare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan, cod COR 541904.

Stagiul este organizat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Județean Argeș prin Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor+câine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță.

Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 08-09 februarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.

Într-una din zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. Trebuie menționat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situații de Urgență îl acordă activității SALVAMONT, mai ales că o parte a operatorilor aero sunt la rândul lor instructori canini, ceea ce face lucrul să fie foarte fluent și la cote ridicate de profesionalism.

Pe perioada stagiului vor sosi pentru brevetare sau reconfirmare salvatori montani din județele: Argeș, Alba, Bacău, Caraș, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu și Suceava cu un total de 25 de câini operaționali sau în formare. Salvamont Argeș are doi cursanți în această școală.

Echipajele admise in Stagiul Național de Formare și Reconfirmare al Unitătilor Canine pentru Intervenția la Avalanșă sunt:
– Ares (labrador) cu Cornel Voicu-Salvamont Argeș;
– Saba (ciobanesc german) cu Zsolt Benkö-Salvamont Harghita;
– Dingo (XMalinois) cu Cristian Toma-Salvamont Argeș;
– Maya (labrador) cu Robert Vazsi-Salvamont Covasna.

În urma brevetării, Argeșul va avea patru conductori cu șase câini.

Stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Candidatul este necesar să fie calificat ca salvator montan întrucât schiul de tură, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă sunt elemente care trebuie stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în școala canină. Unitățile canine confirmate anterior sosesc pentru un antrenament de trei zile care se finalizează cu examenul de reconfirmare a brevetului. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

Din păcate, după o perioada fără cazuistică la avalanșă, în ultimele trei sezoane de iarnă au fost înregistrate patru decese la nivel național, în condițiile în care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zăpadă, actualul sezon fiind încă în curs.

Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condițiile în care, în viitorul apropiat vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției, la care se va face de gardă pe perioada iernii, cu unități canine pentru avalanșă.

În privința condițiilor meteo, în acest moment, zăpada ninsă măsurată pe platforma meteo Bâlea Lac, la altitudine similară cu Cota 2000 Transfăgărășan care se află pe versantul sudic, este de 230 cm. Trebuie însă menționat ca stratul de zăpadă poate avea grosimi de câțiva metri în zonele de acumulare sau troienite, astfel că traseele montane de altitudine sunt și rămân închise.

Pentru informații suplimentare, punctuale, turiștii ne pot contacta prin Dispeceratul Național Salvamont, formând pe tastatura telefonului, sintagma 0salvamont. Aceasta modalitate de comunicare oferă turistului posibilitatea de a afla informații direct de la șeful formației Salvamont din zona în care intenționează să face vreo excursie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.