Guvernul reduce cu peste 2200 numărul de paturi din spitale

Executivul a aprobat joi, 4 mai, hotărârea de guvern privind aprobarea “Planului naţional de paturi pentru perioada 2023-2025”.

Astfel, având în vedere contextul epidemiologic internațional şi naţional, faptul că proiectele spitalelor regionale se estimează a fi finalizate după anul 2025, cât și limitarea impactului bugetar asupra bugetului FNUASS, hotărârea prevede începând cu data de 1 iulie 2023, diminuarea numărului actual de 119.579 de paturi la 117.284 paturi la nivel naţional pentru perioada 2023-2025.

Numărul total de paturi aprobat anual la nivel național reprezintă numărul maxim de paturi pentru care Casele de Asigurări de Sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum şi cu sanatoriile şi preventoriile, din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vigoare.

Numărul de paturi de spital la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în anul 2010 la 119.579 paturi în perioada 2017-2022, pentru a se atinge media la nivel european, nivel care se menține în continuare până la 30 iunie 2023.

De asemenea, este reglementată modalitatea în care se va face detalierea, anual, pe județe a numărului total de paturi aprobat la nivel național, respectiv prin ordin al ministrului Sănătății cu acordul prealabil al ministrului Dezvoltării, respectiv al ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, publicat în Monitorul Oficial al României.

Numărul total de paturi aprobat la nivel naţional prevăzut nu include numărul de paturi aprobate pentru pacienții care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranță privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.