Premierul Ponta a anunţat că noul Cod de Procedură Penală şi noul Cod Penal vor intra în vigoare fără să fie modificate. DNA, DIICOT au solicitat Ministerului Justiţiei să modifice cele două legi după ce au depistat o serie de erori.
 
În forma actuală a Codul de Procedură Penală interceptările pot fi utilizate doar în faza de urmărire penală, ceea ce înseamnă că persoana vizată este pusă în gardă din start. În plus, DNA a mai atras atenţia că noul Cod Penal va duce la îngroparea unor dosare de corupţie aflate pe rol precum cele ale lui Mihai Necolaiciuc sau Miron Mitrea. De la 1 februarie în toate dosarele instrumentate de procurori interceptările vor putea fi utilizate numai în faza de urmărire penală. În acestă fază procurorul este obligat să anunţe suspectul că este cercetat şi că poate fi interceptat. Asta înseamnă practic că suspecţii vor fi anunţaţi că sunt interceptaţi. Procurorul şef al DNA a anunţat că dacă legea nu va fi modificată interceptările devin inutile. Premierul Ponta a anunţat că nu va modifica Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală.”Cum să modificăm, dom’ne? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio şedinţă de guvern, cum să modificăm? Nu cred că e constituţional să modificăm prin ordonanţă de urgenţă”, a răspuns Ponta întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va introduce modificări prin ordonanţă de urgenţă. Întrebat dacă vor fi totuşi introduse modificări chiar şi după 1 februarie, premierul a arătat că, joi, se discută la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o serie de modificări, care pot fi luate, până la urmă, în discuţie, dar abia peste o săptămână şi dacă CSM doreşte acest lucru. “Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituţional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice”, a adăugat Ponta. El a precizat că, legat de acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare şi a presei, există deja un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului. Întrebat de jurnalişti de ce a anunţat, în urmă cu câteva săptămâni, că este posibil ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului penal, Ponta a reluat ideea că, joi, este o şedinţă la CSM. “Noi nu modificăm absolut nimic decât ce vrea…”, a completat Ponta, referindu-se la CSM. În urmă cu o săptămână ministrul Justiţiei a anunţat că modificările cerute de DNA şi DIICOT vor fi promovate printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. 
 
Cine scapă pe Noul Cod Penal
 
Noul Cod Penal reduce drastic pedepsele pentru dosarele cu prejudicii. Acest fapt are efect direct asupra dosarelor aflate în curs de judecare pentru că odată reduse limitele pedepselor scad şi termenele de prescripţie. Prescripţia este termenul stabilit de lege în care statul prin procurori poate ancheta şi judeca un suspect de o anumită infracţiune. Spre exemplu prescripţia este de 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an dar care nu depăşeşte 5 ani. Adică dacă un suspect a comis o infracţiune în urmă cu cinci ani care era pedepsită cu maxim cinci ani de închisoare el va scăpa de dosar. DNA a calculat că există peste 20 de astfel de dosare care ar urma să fie scoase de pe rol. Printre cele 22 de dosare se numără şi dosarele de corupţie ale lui Miron Mitrea, Mihai Necolaiciu şi Marko Attila. Interceptările nu sunt singura problemă identificată. Noul Cod nu a lămurit dilema legii penale mai favorabile. Mai precis în noul cod nu se menţionează în mod clar ce lege vor utiliza judecătorii în cazul dosarelor începute pe codul actual, dar care vor fi judecate pe noul cod. Potrivit expertului ONG-ului ExpertForum, Laura Ştefan, această inconsistenţă a legii va duce la soluţii diferite pe cazuri similare, astfel că din nou va exista o practica neunitară. ”În lipsa unei interpretări neechivoce din partea legiuitorului, fiecare judecător în parte este pus sa ghicească intenţiile acestuia, iar haosul generat de soluţii judiciare divergente va fi imputat sistemului judiciar deşi în realitate a fost produs de Parlament şi făcut posibil de inacţiunea (deliberată?) a Guvernului”, se arată într-o analiză a ExpertForum. Noul Cod a fost scris în 2009 la Ministerul Justiţiei, condus de Cătălin Predoiu, titular de proiect a fost actuala şefă a DIICOT Alina Bica. El a fost legiferat de Parlament, unde comisia de specialitate a fost condusă de actualul premier, Victor Ponta. Din comisie au mai făcut parte şi Tudor Chiuariu, condamnat definitiv acum în dosarul Poşta Română, şi fostul deputat Mihail Boldea, judecat pentru corupţie. (sursa: gandul.info)
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI