Guvernul micșorează ajutorul de deces în 2021.  Cum se calculează acest beneficiu. Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat vine cu modificări în ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces. Astfel, în 2021 ajutorul de deces scade faţă de anul trecut. Asta se întâmplă pentru că şi salariul mediu brut scade, de la 5.429 lei, cât este în prezent, la 5.380 de lei cât este prevăzut în proiectul noului buget, aflat în dezbatere publică.

Legea bugetului asigurărilor sociale spune că ajutorul de deces este cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut. Cum în proiectul de buget pe 2021, salariul mediu brut scade de la 5.429 lei la 5.380 lei, automat şi ajutorul de deces va scădea.

Prin urmare, dacă bugetul va fi adoptat în forma actuală, în 2021 ajutorul de deces va fi în acest an 5.380 de lei, cu 49 de lei mai mic faţă de 2020. Întregul proiect poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanţelor, la data de 11.02.2021, accesând acest LINK.

Suma de 5.380 de lei este acordată în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar. Odată cu această scădere, scade implicit şi ajutorul dat în cazul decesului unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar. În acest caz, scăderea este de 25 de lei, de la  2.715 lei în 2020, la 2.690 în 2021.

Ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană – cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare. Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat heltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor  menţionate mai sus.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.

Ajutorul de deces se acordă, la cerere, din banii statului, în baza certificatului de deces.

Comments

comments