Guvernul introduce o nouă acciză, pentru băuturile răcoritoare cu zahăr. Creşte şi taxarea la tutun

0
68

Guvernul introduce o nouă acciză, pentru băuturile răcoritoare cu zahăr. Creşte şi taxarea la tutun.

Guvernul României a decis să aplice o nouă taxă, de la 1 septembrie. Este vorba despre acciza pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr. Mai mult, Guvernul majorează și acciza pe produsele din tutun.

În acest sens există un proiect de ordonanţă de urgenţă ce va fi discutat săptămâna viitoare.

Această decizie s-a luat la propunerea Ministerului Sănătăţii. Mai exact, este vorba despre o taxă pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr de cel puţin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs. „Măsura are ca scop descurajarea consumului de produse nesănătoase (…). O astfel de măsură există în mai multe state europene, ca de exemplu în Marea Britanie (model pe care la avut şi România în vedere), Danemarca, Franţa, Ungaria şi Finlanda” au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, acciza nearmonizată va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml şi de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml şi va fi datorată de producători, de importatori sau de cei ce vor achiziţiona intracomunitar. „Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei în patru luni de aplicare. În principiu se are în vedere aplicarea din luna septembrie” au mai spus sursele citate, care au subliniat că în România consumul de băuturi răcoritoare este 80 de litri/persoană/an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here