Persoanele aflate în concediu medical primesc mai puțini bani, ca urmare a modificărilor fiscale. Pentru a corecta problema, s-a propus recent într-un proiect normativ plafonarea temporară a contribuției de asigurări sociale (CAS) aplicată indemnizațiilor de concediu, astfel încât nimeni să nu aibă indemnizații nete sub nivelul celor de anul trecut.

Contribuția la asigurări sociale datorată din indemnizația de concediu medical se va plafona chiar începând cu indemnizațiile plătite din ianuarie anul acesta, astfel încât suma netă primită de la 1 ianuarie să nu fie mai mică decât cea de anul trecut.

Prevederea figurează în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății, act pus în dezbatere momentan și care se poate aplica numai după ce e adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Plafonarea se va aplica însă doar pe intervalul de timp 1 ianuarie – 30 iunie 2018. Selectarea unui interval de șase luni nu e însă întâmplătoare: modul de calcul al indemnizației de concediu medical include media veniturilor pe ultimele șase luni ale asiguratului.

Comments

comments