Programul „Prima Maşină”, anunţat recent de Guvern, este dedicat tinerilor între 18 şi 35 de ani şi are trei mari avantaje comparativ cu produsele clasice de finanţare pentru achiziţia unui automobil. Avansul va fi între 5 şi 10%, la jumătate faţă de nivelurile practicate pe piaţă.
De curând, Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru programul Prima Maşină modificând, în acelaşi timp, condiţiile de cost. Mai exact, a fost introdus un comision de risc, care majorează costurile totale ale creditului garantat de stat. Ca urmare, în cazul unui credit de 58.900 de lei, se adaugă un cost suplimentar de 1.472,5 lei. Pentru acelaşi împrumut, avansul minim solicitat este de 3.100 de lei, iar rata lunară pentru o perioadă de cinci ani ajunge la 1.115 lei. Dobânda pentru programul Prima Maşină nu va putea depăşi cu mai mult de trei procente indicele ROBOR la şase luni. Clientul va mai trebui să achite şi un comision de administrare către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, aplicat tot la nivelul garanţiei.

Renault şi Ford, singurele oferte de pe piaţă

Statul garantează 50% din valoarea împrumutului, ceea ce va face ca băncile să privească cu mult mai multă încredere dosarele clienţilor. În plus, creditele auto precum şi finanţările în leasing sunt mai mult în euro, fapt care presupune asumarea unui risc valutar care, în cazul programului Prima Maşină, nu există, având în vedere că este vorba despre un împrumut în lei. Singurele oferte de finanţare disponibile în acest moment care se pot compara cu programul guvernamental sunt cele derulate, promoţional, de dealerii Renault şi Ford, care le oferă clienţilor posibilitatea de a achiziţiona anumite automobile comercializate sub respectivele branduri cu dobândă 0.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI