Guvernul a decis: la „parlamentare” se poate vota la orice secție, indiferent de domiciliu. Orice „turist” din ţară va putea decide ce parlamentari vor reprezenta Argeşul

Guvernul a decis: la „parlamentare” se poate vota la orice secție, indiferent de domiciliu. Orice „turist” din ţară va putea decide ce parlamentari vor reprezenta Argeşul. Guvernul a adoptat, marți seara, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

„Ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

El a precizat că în Constituție era prevăzut un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislația electorală prevede minim 90 de zile.

„Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anunțarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar anunțul poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementări pentru formarea birourilor electorale”, a mai spus Dancă.

Dancă a catalogat drept „bazaconii” criticile potrivit cărora posibilitatea de a vota la orice secție, indiferent de domiciliu, suspiciunile neavând temei datorită sistemului electronic de control al votului electronic.

El nu a lămurit însă cum orice „turist” din ţară va putea vota, spre exemplu, în Argeş, evident pe buletinele pe care vor fi trecuţi parlamentarii ce candidează în această circumscripţie electorală. Astfel, ei vor influenţa rezultatul votului, în sensul că cei declaraţi câştigători nu vor mai fi reprezentanţii aleşi de locuitorii acestui judeţ, ci de „turiştii” aflaţi „întâmplător” pe aici în ziua votului. Măsura adoptată permite astfel modificarea substanţială în mod artificial a procentajelor formaţiunilor politice locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here