Guvernul a adoptat pe 16 februarie, la propunerea Ministerului Energiei, o Hotărâre de Guvern prin care o cantitate suplimentară de apă din lacurile de acumulare ale hidrocentralelor va fi folosită pentru producerea de energie electrică.

Măsura vine ca urmare a diminuării rezervelor de apă din lacurile de acumulare, cauzată de consumurile-record înregistrate în cursul lunii ianuarie 2017. Astfel, prin această Hotărâre, volumul de apă din lacurile de acumulare care poate fi folosit la producerea energiei electrice crește de la 25,8%, la 28,4%.

”După un vârf de consum de energie electrică precum cel din luna ianuarie, am considerat firesc să actualizăm programul de iarnă, strict ca o măsură preventivă și de siguranță a sistemului pe tot parcursul sezonului rece. Datele la zi, pe care le-am analizat în Comandamentul săptămânal de iarnă, confirmă stabilitatea sistemului energetic, atât în România, cât și în Europa, țara noastră reușind să acopere integral consumul intern dar și să contribuie la stabilitatea în regiune”, spune Robert Tudorache, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

Totodată, Hotărârea de Guvern adoptată, prevede ca trei producători de energie electrică și termică să își asigure stocuri de păcură până la 31 martie 2017, față de 15 februarie 2017, cum era prevăzut în Programul de iarnă 2016-2017. Cei trei producători vor folosi păcura pentru producerea energiei doar în cazul în care Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale consideră necesar.

Comments

comments